Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jednorázová voňavka za 100 tisíc. Šibalský dar pro vítěze Czech Grand Design

Autor: Tomáš Polák - 
24. února 2016
21:30

Už deset let rozdává Akademie designu České republiky prestižní ocenění v rámci Czech Grand Design. Letos dostane absolutní vítěz miniaturní ampulku parfému, která je zatavená do kusu křišťálového skla. Aby se k ní výherce mohl dostat, musel by celou trofej rozbít. Netradiční ceny rozdává akademie už od počátku svého působení.

Parfém pro vítěze má hodnotu zhruba 100 tisíc korun. Peníze na něj věnoval generální partner cen Erste Premier. Jako už každoročně měl návrh trofeje na starosti loňský vítěz. Tím byli v roce 2015 Michaela Tomišková a Jakub Janďourek ze studia DECHEM.

„Čich je vývojově nejstarším lidským smyslem a vnímání vůní nás přivádí do odlehlých a nepřístupných částí mozku. Součástí vonné esence, speciálně namíchané pro vítěze letošních cen, jsou staré ingredience i kapka z květu tuberózy, omamně vonící rostliny, která vykvétá pouze v noci,“ vysvětlili.

Vůně parfému je vhodná jak pro muže, tak pro ženy – výhercem může být totiž kdokoliv. Samotná ampulka je pak zatavená ve větší skleněné dóze a vyndat nelze. „Ono se to nedá rozpojit. Ten parfém byste z toho dostali jedině tak, že byste tu ampuli celou rozbili,“ vysvětlila pro Blesk.cz zástupkyně organizátorů Barbora Švehlová. „Symbolizuje to prchlivost slávy a jedinečnost okamžiku, takže aby se mohl jedinkrát parfém použít, tak se musí zničit celá trofej,“ uvedla.

Parfém pro vítěze se stal i inspirací pro fotografii využitou jako vizuál pro letošní ceny Czech Grand Design. Ta zachycuje právě loňské vítěze Janďourka a Tomiškovou na provazové houpačce. Soutěž, kterou organizuje Akademie designu ČR, rozdává originální ceny každým rokem. V minulých letech například vítězové vyhráli japonské kimono, zlatou špejli s cukrovou vatou nebo skleněnou kapku.

Vyhlášení cen Czech Grand Designu proběhne 19. března ve Stavovském divadle. Díla finalistů z devíti kategorií mohou zhlédnout návštěvníci Národního technického muzea v Praze až do 1. května.

Uživatel_5402054 ( 6. února 2024 12:31 )

Já si žádné drahé parfémy nekupuju. Bohatě si vystačím s levnějším parfémem, a to, že nevydrží vonět celý den mi taky nevadí, protože jsem si objednala náhradní flakon z http­s://ww­w.esen­sino­.cz/pl­nitel­ne-flakony/ , do kterého si parfém přelévám a mám ho pak pořád u sebe, a když chci, tak se znovu navoním .

Zobrazit celou diskusi