Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tichá dohoda po 18 letech zveřejnila nové nahrávky a chystá album

Autor: ČTK - 
21. února 2016
10:15

Skupina Tichá dohoda po 18 letech na nahrávce Achtung 30! vydané u příležitosti 30 let od vzniku kapely prezentuje tři nové písně. Poslední album Válcovna vkusu s.r.o kapela vydala v roce 1997. Autorem písní je kytarista a zpěvák Dan Šustr. Tichá dohoda v 90. letech patřila k nejuznávanějším souborům tuzemské klubové scény.

"Aktuálně pracuju na dalším materiálu a ideálně do konce června to chceme mít natočené komplet tak, aby album po prázdninách vyšlo. K tomu pak naplánujeme i turné a křest, ale přesná data zatím nemáme, pracujeme na tom," řekl Šustr.

Mezi novými písněmi má potenciál stát se hitem zejména skladba Zas pryč tě tvý nohy táhnou, ke které do konce února vznikne i klip. "Je to typická 'dohodovská kytarovka' se silným refrénem, takže by ji mohla vzít do playlistů i některá rádia. Ale byl jsem mnoho let mimo, takže si k nim hledám cestu a pracuju na tom. Uvidíme. Ale věřím jí," sdělil Šustr.

Tichá dohoda, Dan Šustr Tichá dohoda, Dan Šustr | ČTK/Okla Michal

V Tiché dohodě v současné době vedle Šustra působí baskytarista Michal Šerák a bubeník Pavel Attel. Největší změna nastala na místě zpěvačky, kde Blanku Šrůmovou nahradila hostující Zuzana Vintrová.

"Nahradit Blanku je obtížné, je to rozhodně jedna z nejlepších zpěvaček u nás. Proto jsme pro Zuzanu zvolili pozici hosta, který nám pomáhá se vypořádat s tím, že většina původního repertoáru je psaná pro ženský vokál. Ale musím říct, že jsem měl štěstí, protože Zuzana je obrovský přirozený talent a dává písním novou energii a nový rozměr, aniž by jenom kopírovala původní verze," vysvětlil Šustr, který si Vintrovou přivedl z jejich společného projektu The Soulmates Tribute Project.

Tichá dohoda, Zuzana Vintrová Tichá dohoda, Zuzana Vintrová | ČTK/Okla Michal

30 let od založení Tiché dohody nechce Šustr oslavit vydáním nějakého Best of..., ale novým původním materiálem. "Vlastně tím boucháme pěstí do stolu, že jsme tady a ještě držíme kytary a mlátíme do nich. O tom je i nahrávka Achtung 30! a předpokládám, že v podobném duchu se ponese i celé nové album," prohlásil.

Podle Šustra se klubová scéna od 90. let, kdy objel celou Českou republiku, změnila k horšímu a rockových klubů ubylo a spíš živoří. "Novou 'klubovou' scénou na jednom místě jsou vlastně festivaly. Prostě něco jako 'nákupní centrum' pro živou muziku. Díky koncentraci lidí a prostředků na jednom místě dokážou kvalitněji představit mnoho žánrů i levelů současné domácí i světové scény. Diváci se dostaví na akci, dva tři dny paří a snaží se toho vidět co nejvíc. A po zbytek roku vycházejí na koncerty do klubů už spíš výjimečně," podotkl Šustr.

Tichá dohoda Tichá dohoda | Archiv Blesku/Karel Šuster

Indie-pop-rockovou skupinu Tichá dohoda založili v roce 1986 Šustr s bubeníkem Jiří Šimečkem, baskytaristou Zdeňkem Mackem a kytaristou Janem Hájkem. Název vznikl podle románu Elii Kazana Tichá dohoda. V roce 1989 na pěvecký post nastoupila Blanka Šrůmová. V sestavě s ní vytvořila skupina všechny své dosud vydané desky. Po osobním rozchodu s Šustrem přešla Šrůmová na sólovou dráhu.