Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Dánská dívka aneb z muže ženou na stránkách knihy i filmovém plátně

Recenze: Dánská dívka aneb z muže ženou na stránkách knihy i filmovém plátně
Recenze: Dánská dívka aneb z muže ženou na stránkách knihy i filmovém plátně  (Autor: Profimedia, Internet)
Autor: Dagmar Čechová - 
17. února 2016
19:14

Debutní román Davida Ebershoffa Dánská dívka, zaujal veřejnost především díky své filmové adaptaci v hlavní roli s oscarovým hercem Eddiem Redmaynem. Příběh plný pocitů marnosti, lidského trápení ale také pochopení a lásky, představuje vůbec první doloženou transsexuálku, která podstoupila operativní změnu pohlaví.

Kniha velmi volně adaptuje reálný příběh Einara Wegenera, dánského malíře, který v průběhu svého života absolvoval operativní změnu pohlaví jako vůbec první člověk na světě. První tři části operace byl úspěšné - závěrečná transplantace dělohy a vytvoření vaginálního kanálu Lili Elbeovou, jak se žena po operaci nechala pojmenovat, ale stály život.

Dánský malíř Einar Wegener a jeho žena, rovněž malířka, Greta žijí poklidně v Kodani až do dne, kdy si Einar oblékne, punčochy, dámské boty a šaty, aby pomohl své ženě s portrétem, na který ji chyběla portrétovaná umělkyně. Einar se náhle změní, místo něj se doma začne objevovat tichá a bojácná Lili.

Greta rychle pochopí, že tohle není pouze zábava nebo nějaký přechodný stav a svému manželovi pomůže se stát ženou. Po několika debaklech u lékařů nakonec najdou toho pravého, který Einara změní v Lili i fyzicky.

Je pravda, že kniha popisuje nesmírně zajímavý příběh poměrně lehce čtivou formou. Jenže jazyk autora je a příliš lyrický a působí až nedbale jednoduše. Celý přerod Einara v Lili, city, které chová Greta, ale i Einarovi/Liliini nápadníci a vztah dvou manželů jako takový je až neuvěřitelně naivní a "růžový".

Až v závěru Greta konečně pociťuje nepochopení, ztrátu a smutek. Kniha jako taková, ačkoliv je nesmírně krásná, tak vypráví nereálný příběh reálné postavy, který až zbytečně romanticky idealizuje. Postavy jsou až smutně ploché a nevyvinuté v každém směru. Ebershoffovo dílo tak zanechává čtenáře s neurčitým pocitem prázdnoty a hořkou pachutí na patře.

Filmová adaptace na sebe nechala čekat celých šestnáct let. V hlavní roli se představil Eddie Redmayne, který vloni obdržel za svou roli Stephena Hawkinga Oscara za mužský herecký výkon v hlavní roli. Ačkoliv v paruce a šatech působí relativně přesvědčivě, do své knižní předlohy má dost co dohánět.

Podobných drobností je ve filmu více, ovšem ty se dají přejít. Knižní Einar je vášnivý a má poměrně dobré sebevědomí, Gretina filmová dvojnice je naopak věčně naštvaná a svého manžela nepodporuje v jeho přerodu v Lili. Tyto rozdíly oproti knize dělají film možná divácky oblíbenější - během prvních 20 minut totiž ústřední pár stihne asi 4 sexuální scény - nicméně až nepříjemně odebírají pozornost z podstatného motivu proměny a životního boje se sebou samým. V tomto směru film ztrácí na celé čáře a to i přes to, že by mu stopáž 119 minut povolila mnohem lepší rozvoj.

Rozhodně boduje po vizuální stránce. Kamera je sice prakticky výhradně statická, filmu to ale neubírá, protože příběh není nikterak dynamický. V rámci možností jsou i výkony herců nadmíru dobré, ovšem rozhodně ne pamětihodné. Redmayne hraje transsexuální postavu podobně jako postiženého fyzika. Pro ty neznalé knižní předlohy a reálných historických osob, může být film, který do světa uvádí kontroverzní téma a pohled na něj ze 30. let minulého století, nadmíru povedený. Pro ten zbytek bude až nepříjemným zjednodušením a zpopularizováním lacinými prvky na úkor výstavby příběhu a rozvinutí postav.


KNIHA:

David Ebershoff

Dánská dívka

nakladatelství Domino, 2016

376 stran

Hodnocení: 60 %


FILM:

Hodnocení: 40 %

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi