Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Taylor Swift má Grammy za album 1989. Lidé zuří kvůli vystoupení Adele

Autor: ČTK, mts - 
16. února 2016
07:09

Album americké zpěvačky Taylor Swift nazvané 1989 získalo na ceremoniálu v Los Angeles hudební cenu Grammy pro nejlepší album roku. Nahrávkou roku se stala skladba Uptown Funk od anglického hudebníka a producenta Marka Ronsona a amerického zpěváka Bruna Marse. Favoritem letošního ročníku byl rapper Kendrick Lamar, který byl nominován v 11 kategoriích. Nakonec získal pět trofejí, včetně té za nejlepší rapové album.

Někdejší country zpěvačka Taylor Swift po převzetí „gramofonku“ v proslovu k publiku povzbudila ženy, které cítí, že neustále prohrávají nebo že někdo jejich snahy podkopává. „Vždycky tady budou lidi, kteří se budou snažit podrýt váš úspěch nebo se přiživit na vašich výsledcích či slávě,“ řekla Swift, čímž podle agentury AP částečně mířila na rappera Kanye Westa. Ten ve své nové písni tvrdí, že Swift proslavil on – a to tím, že jí v roce 2009 při udílení cen MTV ukradl mikrofon.

Swift, která dorazila v úzkém oranžovém topu přes prsa a fuchsiové sukni s vysokým rozparkem vepředu, získala celkem tři Grammy. Kromě alba roku také vyhrála kategorii nejlepší popové vokální album a nejlepší hudební video.

Objevem roku byla vyhlášena Meghan Trainor, kterou časopis Rolling Stone označil v roce 2014 za nejnepravděpodobnější popovou hvězdu. Její „děkovačka“ byla velmi emotivní, dvaadvacetiletá zpěvačka ji celou proplakala.

Mnoho živých vystoupení se věnovalo žijícím legendám a zesnulým umělcům. Pro Lionela Richieho, který seděl v publiku, zazpívali například Meagan Trainor nebo Demi Lovatová. Lady Gaga uctila nedávno zesnulého Davida Bowieho.

Fanoušci: Ať Adele vystoupí znovu

Vystoupení britské megahvězdy Adele neblaze poznamenaly problémy se zvukem, což okamžitě vyvolalo silnou odezvu na sociálních sítích. Někteří fanoušci požadovali, aby Adele zazpívala píseň All I Ask ještě jednou. Časopis Rolling Stone usoudil, že zpěvačka vyšla z technické lapálie se ctí, podle hudebního kritika deníku Los Angeles Times ale byla jindy intonačně přesná Adele takzvaně „pod tónem“.

Písní roku se stala Thinking Out Loud anglického skladatele a zpěváka Eda Sheerana. Tuto autorskou kategorii vyhlašoval slepý zpěvák Stevie Wonder, který si z ostatních na pódiu dělal legraci, že oni jméno vítěze přečíst nemohou, neboť je v Braillově písmu. Za Thinking Out Loud získal Sheeran i cenu v kategorii nejlepší popový výkon.

Diváci se nedočkali ohlášené Rihanny, která je nemocná a lékař jí na poslední chvíli nařídil hlasový klid.

Mezi vítězi Grammy je letos také jednadevadesátiletý bývalý prezident Jimmy Carter, který triumfoval v kategorii nejlepší mluvené slovo. Navržen byl za audioverzi své knihy „A Full Life: Reflections at Ninety“. Jednu sošku v podobě gramofonu už má Carter doma, získal ji v roce 2007.

Podívejte se na fotogalerii z vyhlašování Grammy:

diskutujici ( 16. února 2016 13:52 )

Muze mi nekdo vysvetlit, proc jedna je Swift, druha je zase Lovatová? To -ova se pridava podle jake zasady?

Zobrazit celou diskusi