Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Historické klenoty z Afghánistánu jsou teprve podruhé v Evropě. V Praze

Autor: ČTK, kle - 
5. února 2016
20:25

Drahocenné šperky, buddhistické plastiky nebo zlaté a stříbrné mince z Afghánistánu jsou k vidění v Praze. Výstava zachráněných historických památek ze země zmítané desítky let bojů je k vidění v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur od 5. února do 30. dubna.

Výstava s názvem Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu představuje památky afghánského buddhismu z období 1. až 9. století doložené zejména archeologickými výzkumy na lokalitě Mes Ajnak.

Výstava, jejíž příprava trvala přes tři roky, nabízí přibližně 150 exponátů, jejichž pojistná hodnota přesahuje 100 milionů korun. Návštěvníci uvidí například drahocenné šperky, buddhistické skulptury a plastiky, keramické nádoby nebo zlaté a stříbrné mince.

„Výstava je výjimečná především proto, že ne vždy se podaří uspořádat výstavu artefaktů přímo z Afghánistánu. Pokud vím, je to druhá podobná výstava, která se v Evropě uskutečňuje,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Její výjimečnost je i ve složité přípravě, protože Afghánistán je stále válečná zóna. Zajímavá je i tím, že jsme ve spolupráci s afghánskou stranou pomohli řadu věcí zachránit a restaurovat,“ dodal.

„Jedná se o památky všech společných předků. Artefakty nejsou jen naše, ale celého světa,“ zdůraznil na tiskové konferenci v Praze Ghulam Nabi Farahi, státní ministr pro parlamentní záležitosti Afghánské islámské republiky. Důležitým krokem k uskutečnění výstavy bylo podepsání memoranda mezi Ministerstvem kultury Afghánské islámské republiky a Národním muzeem ČR v roce 2014 během pracovní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Afghánistánu.

Expozice je pokračováním výstavního programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty. Projekt začal v roce 2014 a od té doby byly návštěvníkům představeny kultury Súdánu, Ázerbájdžánu a Bhútánu.

Výstava je doplněna o artefakty a fotografie z Vojenského historického ústavu Praha, jež poukazují na účast českých vojáků na území Afghánistánu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi