Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Čest muslimské rodiny obnoví jen vražda

Recenze: Čest muslimské rodiny obnoví jen vražda
Recenze: Čest muslimské rodiny obnoví jen vražda  (Autor: nakladatelství Domino)
Autor: Kristýna Beránková - 
3. února 2016
13:49

Román Rodinná čest se snaží odpovědět na otázku, zda lze žít ve dvou odlišných světech, aniž by jeden z nich ovlivňoval ten druhý. Může být muslimská dívka z tradiční rodiny zároveň i moderní západní studentkou? Anebo dříve či později dojde k tragédii?

Áfija pocházející z movité pákistánské rodiny studuje medicínu na univerzitě v USA. Jako všechny dívky vyrůstající v konzervativní muslimské společnosti žije s vědomím, že čest rodiny záleží především na jejím vzorném chování. A že někdy lze smýt pohanu jen krví.

Ovšem Áfija je také jen mladý snadno ovlivnitelný člověk, konfrontovaný s všudypřítomným svobodomyslným duchem kampusu, takže je jen otázkou času, kdy šlápne vedle. A to, co se v Americe zdá docela nevinné, může v Pákistánu působit jako neodpustitelný hřích. Zvláště když v Áfijině vlasti zůstal někdo, kdo na její chybu toužebně čeká… Někdo musí zemřít, bude to ale Áfija?

Americká spisovatelka Lucy Ferrissová pobývala kvůli románu Rodinná čest v Pákistánu. Díky tomu se jí podařilo zachytit celkem věrně reálie běžného života, včetně oblékání, rodinného života Paštunů či jejich starobylých tradic. Dojem autentičnosti podporuje i používání urdských oslovení i termínů.

Je ale trochu škoda, že svým postavám autorka nevtiskla větší hloubku. Áfija je pokorné vzorné děvče, její bratr Šáhid v jádru chápavý a moudrý a nevlastní bratr Chálid zahořklý islamista. Působí tak spíše jako archetypy než jako živí lidé. Některé pasáže z knihy jsou zbytečně zdlouhavé a brzdí děj.

Lucy Ferrissová se tématem Rodinné cti jednoznačně trefila do zájmu současné společnosti. Román Rodinná čest má rozhodně smysl si přečíst. Nesmíme ale zapomínat, že jde jen o beletrii odrážející, jak vidíme islámský svět my, příslušníci západní civilizace…


Lucy Ferriss

Rodinná čest

Nakladatelství Domino, 2015

Počet stran 432

Hodnocení 65%

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 4. února 2016 01:46 )

Konec Evropy pokracuje.V nemecku uvazuji o zavedeni arabstiny ve skolach jako povinou rec.!!!

Zobrazit celou diskusi