Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Do Prahy míří nejdražší mince světa, vystaví ji Národní muzeum

Tato jedinečná mince z roku 1794 má hodnotu přesahující 10 milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun).
Tato jedinečná mince z roku 1794 má hodnotu přesahující 10 milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun).  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
3. února 2016
11:31

Národní pokladnice spolu s Národním muzeem představí od 9. do 12. února v Nové budově Národního muzea v Praze unikátní minci Flowing Hair Liberty Dollar. Tato jedinečná mince z roku 1794 v hodnotě přesahující 10 milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun) je vůbec nejdražší mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích.

Návštěvníci budou moci vedle tohoto vzácného exponátu zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA. Výstava v Nové budově Národního muzea bude přístupná zdarma,“ oznámila dnes ČTK mluvčí výstavy Kamila Bidlle.

Podle ní poputuje mince Flowing Hair Liberty Dollar do Evropy vůbec poprvé. Výstava v Národním muzeu bude součástí evropského turné, během něhož mince navštíví po Praze i Varšavu, Tallin, Helsinky, Stockholm, Oslo, Dublin a Londýn.

Před čtyřmi lety jsme měli jedinečnou možnost hostit v Nové budově Národního muzea unikátní minci Double Eagle, která vyvolala mezi návštěvníky mimořádný zájem. Velmi rádi jsme se tedy znovu ujali role hostitele,“ komentoval to generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V roce 1792 byl schválen právní dokument upravující oběh měn na území Spojených států. Vzhledem k potřebě co nejrychlejšího vyražení kovových dolarových mincí bylo rozhodnuto, že k jejich výrobě bude použito stříbro. Na základě zkoušek se slitinou bylo rozhodnuto o zvýšení ryzosti na hodnotu 0,900 s tím, že čisté stříbro bylo doplněno příměsí mědi. Takto Spojené státy zahájily výrobu prvních dolarů, které navrhl Robert Scott.

Krátce po zahájení výroby se ukázalo, že mincovní písty jsou vzhledem k tvrdosti slitiny slabé. Dalším problémem byl poměrně velký průměr a hmotnost mince (39 až 40 mm a 27 g), takže se celkem podařilo vyrazit pouze 2000 mincí a 242 exemplářů z této partie bylo zničeno. Zachovalo se pouze několik kusů, které měly sloužit jako vzor pro další emisi naplánovanou na další rok. Zbývajících 1758 kusů bylo předáno řediteli mincovny. Od 15. října 1794 byly mince postupně uváděny do oběhu. Značná část celé emise však byla poškozena v důsledku technologických chyb.

Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně jen 120 mincí, nalezeno ovšem bylo pouhých deset kusů. Vzhledem k problémům při jejich výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné. Z toho také vyplývá astronomická cena, které tato mince dosáhla.

Nyní uvidí návštěvníci Národního muzea minci, která byla v roce 2013 ve slavné Stack's Bowers vydražena za neuvěřitelných 10.016.875 dolarů (téměř 250 mil. korun). Stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi