Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kobyly, kramáři, kominíci: Masopustní rej masek na Hlinecku začal

Autor: ČTK - 
30. ledna 2016
15:32

Na několika místech na Hlinecku v sobotu začaly masopustní průvody masek, které jsou jako tradice od roku 2010 zapsány na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Na největší masopustní akci ve skanzenu Veselý Kopec v sobotu dorazilo kolem 3 000 návštěvníků. Další průvody se konaly v Hamrech a v Jeníkově u Hlinska, kde průvod maškar obnovili po 20 letech.

"Dnešní návštěvnost masopustu na Veselém Kopci byla nejvyšší za poslední roky. Sice nebyl sníh, ale svítilo sluníčko a celý den bylo příjemně," uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Návštěvnost masopustu podle ní trvale roste právě od roku 2010, kdy byla tradice zapsána na seznam UNESCO.

Průvod masek ve skanzenu předvedla skupina ze Studnice. Obešla všechny roubenky a u každé zatančila obřadní kolečko. Závěr se skládal z masopustního testamentu, který vyjmenoval hříchy masky kobyly. Ta pak byla obřadně poražena. Žádný z návštěvníků neunikl tradičnímu pomazání speciálním černidlem, které se prý skládá ze sazí s krémem. V hospodě Na vejměnku lidé mohli ochutnat staročeskou zabíjačku.

Pohanský zvyk?

Masopustní průvody mají nejspíš původ v pohanských dobách. Oslavovaly příchod jara, zajišťovaly dobrou úrodu a plodnost. Masky se dělí na takzvaně černé a červené a představují laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky či kramáře. Tradiční ráz si obyčej udržuje zhruba od konce 19. století.

V neděli plánují obchůzky v maskách v Blatně, místní části Hlinska. Příští víkend 6. února budou průvody ve Studnici a ve Vortové.

Kdo nestihne masopustní průvody osobně, může se s tradicí seznámit kdykoliv ve stálé expozici masopustních masek a obchůzek v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. V domku číslo 362 jsou i originály některých typických masek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi