Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

RECENZE Šantaramu: Dechberoucí příběh zločince, kterého budete milovat

Autor: ljš - 
25. ledna 2016
19:49

Sedm set padesát stran, při jejichž čtení se ale nebudete nudit ani vteřinu.
Autobiografický román australského spisovatele Gregoryho Davida Robertse, který utekl z australského vězení do bombajského slumu, je strhujícím čtením plným emocí, napětí a moudrosti.

Ztotožnit se s kriminálníkem, který pod vlivem heroinu páchal ozbrojené loupeže, skončil za to na dvacet let v ostře střeženém vězení, odkud se mu nakonec podařilo utéct, by mělo být pořádně těžké. Kupodivu ale není.

Hlavní hrdina, který v Indii přežívá jako nejhledanější muž Austrálie pod falešným jménem Lin, v rámci strhujícího příběhu ukazuje také své srdce, které neodhalují jeho slova, ale činy a postoj k ostatním.

Na své cestě se spolčuje s mafiány, chudáky i vrahy, živí se jako padělatel a pašerák, přesto ho ale pro jeho skutečnou dobrotu musíte milovat. Pro obyvatele slumu se stává andělem, pro své přátele oporou a pro čtenáře průvodcem při hledání smyslu života.

Díky dechberoucímu příběhu, který nás kromě Austrálie a Indie zavede i do temné africké Kinshasy nebo válkou zmítaného Afghánistánu, se Šantaram dočká i filmového zpracování, zřejmě s Johnnym Deppem v hlavní roli.

Nakladatel se české vydání Šantaramu rozhodl rozdělit na tři díly, které se prodávají společně v šikovném papírovém přebalu. Nemusíte tak s sebou tahat celý tlustý svazek, a navíc se dá vsadit na to, že po přečtení prvního dílu ho budete chtít půjčit dál. Další čtenář tak nemusí čekat, až se dostanete na konec. Ocenit je také třeba překlad, jehož autorem je Tomáš Bicek.

Autor o svém životě a Šantaramu:  

Gregory David Roberts: Šantaram

Počet stran: 750

Nakladatelství: Kristián, Radioservis

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi