Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čeští kritici ocenili film Ztraceni v Mnichově: Zelenka a Ondříček si odnesli tři ceny

Autor: ČTK - 
23. ledna 2016
21:57

Vítězem Cen české filmové kritiky se stal snímek Ztraceni v Mnichově scenáristy a režiséra Petra Zelenky a producenta Davida Ondříčka. Proměnil všechny tři nominace: odnesl si ocenění za nejlepší film roku 2015 i ceny za nejlepší režii a scénář. Laureáti je převzali dnes večer v pražském divadle Archa.

Druhým nejúspěšnějším titulem je debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke. Byl oceněn v nové kategorii Nejlepší audiovizuální počin, a to za zvukovou složku filmu. Spoluscenárista a režisér filmu si odnesl Cenu RWE pro objev roku.

V hereckých kategoriích zvítězili Kryštof Hádek za výkon ve filmu Kobry a užovky a Alena Mihulová za roli ve snímku Domácí péče.

Nejlepším dokumentem roku 2015 vyhlásili filmoví novináři snímek režisérky a producentky Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe.

Moderátory slavnostního večera v přímém přenosu České televize na programu ČT art byli herečka, bloggerka a vítězka soutěže StarDance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Filmoví publicisté a kritici tak zhodnotili domácí kinematografii uplynulého roku pošesté. Dvoukolové hlasování určilo vítěze osmi kategorií. V prvním kole jich hlasovalo třiatřicet. Posuzovali 25 celovečerních hraných či loutkových filmů a 19 dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2015 a vyhověly pravidlům. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 41 novinářů.

V kategorii Cena RWE pro objev roku hlasovalo ve druhém kole 31 žurnalistů; vybírali ze 13 navržených adeptů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

funebrak ( 24. ledna 2016 05:28 )

Tak snad bude mít ubrečená Štěpánková nějakou korunu na přilepšení k mizetnýmu důchodu!

Zobrazit celou diskusi