Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lovci podpisů celebrit mají žně. Na Sundance bodují i méně známé tváře

Autor: Václav Lang - 
23. ledna 2016
10:50

Kovové zábrany u jednoho z párty stanů, za nimi tucet nadšenců s prstem na spoušti a deskami v podpaží. Kdykoli u zátarasů zastaví reprezentativně vyhlížející vozidlo, spustí se šílený boj o společné fotky a podpisy. Teprve pak se zjišťuje, kdo je vůbec zač ten, kdo vystoupil z limuzíny. Reportér Blesk.cz sleduje dění na filmovém festivalu Sundance v americkém Park City.

„Prosím, ještě jednu fotku a ještě jednu a podpis,“ lepí se na vystoupivší hrstka lidí. Také procházející reportér Blesk.cz, aby neprošvihl něco důležitého, pro jistotu udělal pár snímků.

„Kdo to byl?“ zeptá se později jednoho z přítomných. „Chelsea Handler nebo tak nějak, možná jinak. Prostě Chelsea,“ zní odpověď.

Chelsea Handler dává rozhovor pod sjezdovkou. Chelsea Handler dává rozhovor pod sjezdovkou. | Václav Lang, Blesk.cz

To jsou oni, profesionální sběratelé podpisů a fotek. Jsou schopni lovit více či méně známé osobnosti jako zvěř. Mnohdy přitom jejich přízeň neodpovídá uměleckým rozměrům dotyčného. Ale co kdyby jich jednou dorostl?

Poznávacím znamením těchto naháněčů známých tváří jsou kufry plné šanonů, položené vždy poblíž. V těch šanonech jsou stovky portrétů A4. Jakmile zastaví limuzína, běží sběratelé napřed k deskám, z nichž vyberou příslušný obrázek, a řítí se k dotyčnému pro podpis.

Video  Filmový festival Sundance je příležitostí pro profesionální sběratele podpisů. Natočili jsme je při práci.  - Blesk - Václav Lang
Video se připravuje ...

Mnohdy mu předloží pakl fotografií, a když dotyčný není natolik velká hvězda, aby si je mohl dovolit odmítnout, podepisuje do zblbnutí, někdy 20 nebo 30 fotek. Naháněč je pak založí do příslušného šanonu a hlídkuje dál.

Takto vypadá vybavení profesionálního sběratele podpisů. Stovky a možná tisíce fotek. Některé již podepsané, jiné na signaturu teprve čekají. Takto vypadá vybavení profesionálního sběratele podpisů. Stovky a možná tisíce fotek. Některé již podepsané, jiné na signaturu teprve čekají. | Václav Lang, Blesk.cz

„Částečně to sbírám pro sebe, částečně na prodej,“ přiznal pro Blesk.cz jeden z těchto mužů. „Doma jich mám tisíce,“ dodal.

Podobných jako on stálo v pátek ráno na Main Street, středobodu amerického festivalu Sundance, několik. Další sběratelé se místo podpisů zaměřili na společné fotografie. Na jednom místě byli ochotni stepovat hodiny.

Herec a scenárista Nick Jones na Sundance Herec a scenárista Nick Jones na Sundance | Václav Lang, Blesk.cz

Sundance je považován za největší americký festival nezávislých filmů. Letos se koná od 21. do 31. ledna. Představí se na něm desítky filmů od špičkových filmařů z celého světa. Některé z nich bude možné zhlédnout na stanici Sundance Channel, která je distribuovaná v České republice a na Slovensku společností AMC Networks International.

Podívejte se, jak probíhá prestižní festival Sundance očima Blesk.cz:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi