Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návrat dětské legendy. Pejska a kočičku od Čapka čekají nové příběhy

Autor: Lucie Sedláková, ČTK - 
13. ledna 2016
21:05

Myli spolu podlahu, pekli dort, starali se o panenku. Povídání o dvou nerozlučných kamarádech - pejskovi a kočičce - se dočká pokračování. Dětská knížka, která si získala řadu čtenářů napříč generacemi, vyjde 23. března u příležitosti narozenin Josefa Čapka.

Čapkovi dědicové oceňují především citlivé a zdařilé navázání na příběhy, zároveň ale upozorňují na originální přístup, jakým je kniha napsaná. Autorem textu je Vladimír Peška (1954), ředitel a umělecký šéf brněnského divadla Radost.

"Jsem přesvědčený, že má smysl navázat na Josefa Čapka a pokusit se potěšit Novým povídáním o pejskovi a kočičce dnešní děti a snad i jednou jejich děti. Vždyť Čapkovo povídání dělá radost malým i velkým čtenářům již čtvrtou generaci," říká Peška, podle kterého Čapek přesně vystihl vztah malých dětí k domácím zvířatům.

Divadlo Radost má přitom v repertoáru právě loutkovou hru inspirovanou Čapkovým originálem z roku 1929. "Představení je u nás celých 30 let vyprodané," dodává Peška k nadčasovosti pejska a kočičky. Podle něj na představení chodí již druhá generace dětí, které mají naprosto shodně kladné reakce jako děti před 30 roky.

Prvotní verze Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka byla volně inspirovaná spisovatelovou dcerou Alenou, pro kterou příběhy napsal a ilustroval.

Tvorbě pro děti se začal Josef Čapek věnovat právě v době, kdy jeho dcera byla malá. Toto humorné vyprávění patří od té doby k základním dílům české dětské literatury. Nakonec se Povídání o pejskovi a kočičce dostalo z knihoven až na televizní obrazovky, a stalo se jedním z dosud nejoblíbenějších večerníčků.

K pejskovi a kočičce přibude zajíc

Pejsek a kočička v Novém povídání získají nejen jiný vzhled, ale po devadesáti letech se vrátí i s novým parťákem - rošťáckým sousedem zajícem. S ním i bez něj zažijí uplně odlišné příběhy, které jsou upravené tak, aby vyzobrazovaly dnešní moderní život. Tím se děti více ztotožní se svými hrdiny. Společně s představiteli knihy budou moct čtenáři slavit Vánoce a Velikonoce, zařizovat moderní domácnost, věnovat se ekologii, ale i chodit do tanečních. Zda dojde i na slavné pečení dortu, zjistíme až 23. března, kdy kniha vychází.