Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Vzkaz na psím obojku má zachránit rodinu před umučením

Recenze: Vzkaz na psím obojku má zachránit rodinu před umučením
Recenze: Vzkaz na psím obojku má zachránit rodinu před umučením  (Autor: nakladatelství Domino)
13. ledna 2016
17:40

Dva neznámí únosci mučí zámožné manžele v jejich letním sídle. Když pochopí, že nepřestanou, dokud pár nezemře, vyšlou rodinného psa, aby je zachránil. Pod obojkem má vzkaz s prosbou o pomoc. Dostane se k nim inspektor Jack Caffery včas?

Bohatí manželé míří do své venkovské rezidence, aby si odpočinuli. Jenže na stromech zde visí zvířecí vnitřnosti. To vyvolává nepříjemné vzpomínky na vraždu dvou teenagerů, která se zde odehrála před 15 lety. Zpátky v přítomnosti je pár manželů zajat ve vlastním domě dvojicí násilníků. Jenže ti nechtějí peníze, ale osobní pomstu. Manžele mučí těmi nejhoršími možnými způsoby. Jediná možnost záchrany je rodinný pes, pod jehož obojkem je vzkaz s prosbou o pomoc.

Mo Hayder je velmi populární autorkou naturalistických thrillerů plných krve. Ve své nejnovější knize Vlk se ovšem nechutnostem poměrně vyhýbá. Její zarytí fanoušci mohou být zklamaní, nové čtenáře ovšem naopak možná spíš zaujme.

Tentokrát se autorka od prvoplánového šokování hnusem soustředila na psychologii, která je v mnoha ohledem děsivější než vnitřnosti a mučivá smrt. Čtenáře bude mrazit takovým tím zvlášť nepříjemným způsobem. Na druhou stranu konečně tu máme thriller v pravém slova smyslu.

Mo Hayder je jednou z nejznámějších a nejlepších autorek ve svém žánru. A to potvrzuje i ve Vlkovi. Umí vyvolat ty správné emoce, popsat situace tím nejdůvěryhodnějším způsobem a hlavně udržet člověka na kraji židle až do konce. Sedmý díl série o Jackovi Cafferym se rozhodně svými předchůdci nenechá zahanbit.


Mo Hayder

Vlk

nakladatelství Domino, 2015

480 stran

Hodnocení: 85%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi