Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Šepot vzdálených chvil si oblíbí milovníci romantiky

Recenze: Šepot vzdálených chvil si oblíbí milovníci romantiky.
Recenze: Šepot vzdálených chvil si oblíbí milovníci romantiky.  (Autor: Euromedia)
Autor: Kristýna Beránková - 
7. ledna 2016
16:50

V Šepotu vzdálených chvil použila spisovatelka Kate Mortonová svůj osvědčený motiv. Hlavní hrdinka postupně odhaluje dramatickou minulost své matky. Ovšem zatímco v předchozí knize Tajemství letního odpoledne byl čtenář od počátku napnutý, jaká tajemství se v minulosti skrývají, děj Šepotu vzdálených chvil se rozjíždí pomalu a jaksi násilně.

Redaktorka Edie Burchillová zjistí, že její matka prožila válečná léta jako evakuované dítě na zámku Milderhurst. Pečoval o ni podivínský spisovatel Blyth a jeho tři dcery. Protože matka mluví o minulosti zřídkakdy, Edie se na zámek vydává, aby se o ní něco dozvěděla.

Čtenář už je zvyklý, že se v knížkách Kate Mortonové proplétá minulost se současností. V Šepotu vzdálených chvil je „současnost“ posunutá do raných devadesátých let minulého století. Zřejmě proto, aby matka hlavní hrdinky, která v době druhé světové války vstupovala do puberty, byla v době pátrání své dcery ještě plná síly.

Edie pohání úvaha, že za rozvojem duševní choroby musí nutně stát nějaké silné psychické trauma. Což je ale premisa, které odborníci věřili naposledy snad v devatenáctém století. Čtenář tak nutně nabývá dojmu, že autorka zkrátka jen potřebovala důvod, proč se Edie k Milderhurstu stále vrací.

Zatímco její dějová linie ve čtivosti pokulhává, ta historická je živější a dramatičtější. Nejsilnější jsou scény z evakuace dětí z německými bombami ohrožovaného Londýna. Málokdo dokáže s klidem přejít okamžik, kdy malý chlapeček násilím oddělený od svých blízkých křičí: „Maminko, já chci zůstat s tebou. Chci, aby nás zabili spolu“.

Zdlouhavý začátek čtenáři částečně vynahradí závěr, v němž děj získá na tempu a většina záhad z minulosti rodiny Blythovi je odhalena v rychlém sledu. Pokud má někdo rád lyrické příběhy, které plynou pozvolna, bude se mu Šepot vzdálených chvil líbit. Milovníci akce by ale měli sáhnout po jiné knize Kate Mortonové.


Kate Mortonová

Šepot vzdálených chvil

nakladatelství Ikar

Počet stran: 496

Hodnocení: 60%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi