Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Severokorejským „Spice girls“ zrušili show v Číně. Kvůli vztahu zpěvačky s vůdcem?

Moranbong
Moranbong  (Autor: Youtube.com)
Autor: ČTK - 
14. prosince 2015
10:50

Členky severokorejské dívčí kapely Moranbong, která měla vystoupit v Pekingu, nečekaně odletěly zpět do Pchjongjangu. Oznámila to japonská tisková agentura Kjódó. Severokorejky, které údajně osobně vybral diktátor Kim Čong-un, měly v cizině vystoupit vůbec poprvé a jejich koncert měl přispět ke zlepšení vztahů mezi Čínou a KLDR. Za odvoláním akce prý mohou být spekulace na čínských sociálních sítích o údajném intimním vztahu severokorejského vůdce s jednou z hudebnic.

Podle serveru sina.com přivezlo skupinu na letiště v Pekingu auto severokorejského velvyslanectví a letadlo s výpravou odstartovalo do Pchjongjangu po 16:00 místního času.

Jeden z pracovníků divadla, kde měly Severokorejky vystoupit, řekl, že umělkyně vystoupení zrušily bez vysvětlení. Naplánované prý byly tři koncerty a první z nich se měl konat dnes. Spolu s touto kapelou měl v Číně koncertovat armádní orchestr a také ten svá vystoupení zrušil.

Jedno vysvětlení incidentu nabízejí jihokorejské sdělovací prostředky, v nichž se píše, že ženatý Kim udržoval s jednou členkou kapely vztah a tato zpráva začala kolovat po sociálních sítích v Číně.

Odborník na problematiku KLDR z univerzity v Soulu Jang Mu-čin řekl, že KLDR vytvořila kolem rodiny Kimů kult osobnosti a jakékoli útoky nebo zesměšňování členů rodu hodnotí jako útok na svrchovanost země. "Je jenom málo věcí, které Sever bere vážněji než útok na důstojnost příslušníků nejvyššího vedení, které se možná rozhodlo rychle kapelu stáhnout, aby uťalo ty řeči," řekl Jang.

Agentura AP píše, že ačkoli je KLDR nevyzpytatelností svých rozhodnutí známá, v tomto případě může náhlé zrušení poškodit vztahy s Čínou.

Čína je nejvýznamnějším diplomatickým a ekonomickým spojencem severokorejského režimu, v posledních letech se ale vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad severokorejskými jadernými a raketovými testy.

Moranbong Moranbong | Youtube.com

Skupinu Moranbong, pojmenovanou po kopci v Pchjongjangu, tvoří mladé ženy, které - oblečené v minisukních a v botách na vysokých podpatcích - zpívají a hrají na různé hudební nástroje, včetně houslí, elektrických kytar a kláves. Skupina, kterou prý v roce 2012 sestavil vůdce Kim, je poplatná severokorejskému režimu, ale svými vystoupeními značně připomíná popové kapely z Jižní Koreje.

vi3ol ( 14. prosince 2015 11:20 )

o údajném intimním vztahu severokorejského vůdce s jednou z hudebnic...se urazil, že mu nepřiznali celý jeho harém..to prasátko se snad nedožije věku, aby vypadalo jako náš hradní ožrala..

Zobrazit celou diskusi