Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Alkohol ne, radši knihu! Tituly, které prostě chcete najít pod stromečkem

  • Autor: Dagmar Čechová - 
    14. 12. 2015
    05:01

    Existují dobré a špatné dárky. A pak ty, kterými nikoho neurazíte a půjdete takzvaně na jistotu. Jenže aby se vám pod stromečkem nesešlo deset kolekcí sprchových gelů nebo pět balíčků ponožek, je třeba se přece jen trošku zamyslet. Ideálním dárkem jsou knihy - vyberte si jeden z top titůlu roku 2015 podle Blesk.cz.

  • 1.Pavel Renčín - Vězněná

    Středoškolský učitel Martin trpí nočními můrami a podivnými výpadky paměti. Připadá mu, jako by jej stahovala neviditelná bažina, propadá záchvatům zuřivosti – a v posteli se mu zjevuje mrtvá dívka, o níž tuší, že by ji měl znát. Děsí se toho, jakou roli mohl v její smrti sehrát. A možná že se jen ztrácí v hlubině šílenství. Jeho tajemství má kořeny ve čtyřicet let staré minulosti a klíč k němu drží v ruce malá holčička Marie, která jede na prázdniny do šumavských hvozdů. Brána k jejímu hrůznému osudu, jenž je neoddělitelně propojen s osudem Martinovým, je otevřená dokořán a už není cesty zpět…

    Vězněná Vězněná | kosmas.cz

  • 2.Linda Castillo - Modlitba za mlčení

    V městečku Painters Mill v Ohiu tvoří třetinu obyvatel amišové, pro něž je typický prostý a mírumilovný životní styl bez vymožeností civilizace. O to větší šok vyvolá, když se na farmě amišské rodiny Plankových najde sedm mrtvých těl. Někdo zavraždil celou rodinu, dcery Annie a Mary byly navíc surově mučeny a pohlavně zneužity. Případ je svěřen náčelnici místní policie Kate Burkholderové...

    Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení | kosmas.cz

  • 3.Andy Weir - Marťan

    Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… 

    Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá, jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc.

    Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

    Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.

    Marťan Marťan | kosmas.cz

  • 4.Paula Hawkins - Dívka ve vlaku

    Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. 

    Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

    Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku | kosmas.cz

  • 5.Claire North - Prvních patnáct životů Harryho Augusta

    Harry August, hrdina knihy, má podivuhodnou schopnost: jakmile zemře, vrací se do chvíle svého zrození a prožívá svůj život znovu od začátku, ale se všemi vzpomínkami na to, co už prožil. Autorka s tímto motivem dovedně pracuje – vypráví o tom, jak Harryho zaskočí první znovuzrození, jak této zvláštnosti uvyká a učí se jí využívat, jak se seznamuje s dalšími lidmi obtíženými podobným darem.

    Někteří jsou starší než on a žili už před jeho narozením; jiní se naopak narodí až za Harryho života a přežijí ho. Vytvářejí tak řetězec, po kterém lze posílat zprávy napříč dějinami – a právě Harrymu se přihodí, že ho těsně před jednou z jeho smrtí navštíví dívenka a prosí ho, aby při dalším zrození předal zprávu do minulosti: blíží se konec světa a jen lidé jako Harry tomu můžou zabránit – pokud jim ovšem na světě záleží...

    Prvních patnáct životů Harryho Augusta Prvních patnáct životů Harryho Augusta | kosmas.cz

  • 6.Jenny Han - Všem klukům, které jsem milovala

    Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. 

    A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty dopisů – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

    Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala | kosmas.cz

  • 7.Ben Aaronovitch - Řeky Londýna

    Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh.

    Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.

    Řeky Londýna Řeky Londýna | kosmas.cz

  • 8.Tom Rob Smith - Dítě číslo 44

    Román Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatyla. Příslušník MGB Lev Děmidov pátrá po pachateli vražd dětí, ačkoli tím porušuje veškerá nařízení svého úřadu, ruské tajné policie, a nakonec riskuje život. Thriller s reálným pozadím odehrávající se v Rusku na počátku 50. let nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.

    Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 | kosmas.cz

  • 9.Marie Doležalová - Kafe a cigárko

    Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní (rozuměj úplnou náhodou vzniklý) nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas?

    Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoli vyšší cíle.

    Pak už zbývá jen pár dalších předpokladů: důvěrně znát svět, o kterém píšete. Psát tak, aby se všichni aktéři popisovaných příhod poznali, a cítili se polichoceni či pobaveni, nikoli dotčeni. Musíte být vtipná a inteligentní a psát tak dobře, že vaše články vyhledávají i lidé, kteří by za jiných okolností žádný blog ani historky z hereckého zákulisí nikdy nečetli (ze zásady). A hlavně – musíte umět shodit sama sebe a dělat to s takovým šarmem a grácií, že všechny vaše chyby a trapasy budou čtenáři milovat. Zkrátka a dobře: musíte psát jako Marie Doležalová.
    A když se k tomu přidají geniální ilustrace Jana Hofmana, vznikne kniha, kterou prostě chcete mít. Kterou chcete dát jako dárek. Protože tahle kniha vám zvedne náladu tak jako žádná jiná!

    Kafe a cigárko Kafe a cigárko | kosmas.cz

  • 10.Vladimir 518, Ondřejem Chrobákem - Obsese

    OBSESE, to je název nové publikace umělce Vladimira 518, která se zaměřuje na dvacítku unikátně vybraných současných českých umělců několika generací. Představuje je však naprosto jinak, než by kdo čekal. V neformálních rozhovorech a zákulisních fotografiích zkoumá jejich inspirační zdroje, záliby a obsese. Ukazuje umělce jako obyčejné lidi, workoholiky, fanatiky, kteří jsou fascinovaní uměním, ale i obyčejnými věcmi. Zkoumá jejich obsese prostřednictvím tří témat – umělec, jeho inspirace a pracovní prostor.

    Samotné umění autorů se v knize objevuje spíše nahodile. OBSESE není publikace o umění, ale o cestě, která vede umělce k jeho stvoření.

    Kniha přináší jiný pohled na nejvýraznější osobnosti českého umění, jako jsou sochař a malíř Karel Malich, sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová, malíř Petr Nikl, fotograf Ivan Pinkava nebo konceptuální umělec Jiří Kovanda a dalších patnáct tvůrců. Spoluautorem konceptu knihy je kurátor Ondřej Chrobák, který dále publikaci doplnil o volné biografie.

    Vladimir 518, Ondřejem Chrobákem - Obsese Vladimir 518, Ondřejem Chrobákem - Obsese | kosmas.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bum-bec-bum ( 14. prosince 2015 17:56 )

Tak to sis vybíral špatný knížky. Já se u některých plácám smíchy.

ivoadler ( 14. prosince 2015 10:32 )

Knihu? Dám přednost alkoholu. Knižka mi náladu neudělá, spíše mně uvrhne do stavu deprese. Piju každou vhisky.

orcaaa ( 14. prosince 2015 09:12 )

Kdo nepochopil titulek asi je ještě mladík a nezná z časů dřívějších tento slogan.

henryj ( 14. prosince 2015 08:29 )

,,,souhlsím,ta má v sobě tolik slunce,až se motá hlavinka

henryj ( 14. prosince 2015 08:26 )

Které nekulturní hovado mohlo napsat takový článek?!?! V dnešní době,když si něco přečtu(viz. titulek),je mi zle jak hrom!!! Ale jak si dám pár panáčků,svět se stane růžovějším a snesitelnějším,lidé(až na některé),jsou si přátelští a bodří .Jinak to stojí za HOUNO

Zobrazit celou diskusi