Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co spojuje Bonda 007 a Karla Čapka? Natáčeli o nich na stejných místech

Karel Čapek a James Bond
Karel Čapek a James Bond  (Autor: Blesk.cz)
Autor: dv, red - 
8. prosince 2015
11:30

Dokumentární film Dopisy od Karla Čapka bude mít premiéru v pondělí 14. prosince v kině Mat. Pro jeho autora, producenta a režiséra Ondřeje Kepku, je to jeden ze splněných snů. Kepka totiž po devadesáti letech putuje po stopách Anglických listů Karla Čapka a odhaluje mnoho zajímavostí a tajemství. Pátrání ho zavedlo i na místa, kde vznikala bondovka Skyfall.

„Tento film je mým největším producentským počinem a druhým velkým dokumentem o Karlu Čapkovi. Navíc první film, který jsem téměř celý točil v zahraničí,“ říká Ondřej Kepka.

Dokumentaristé natáčeli například ve studentské jídelně v Cambridgi, kde studoval třeba Isaac Newton. Dostali se až na ostrov Skye ve Skotsku, kde se natáčela bondovka Skyfall. „Procestovali jsme pět tisíc kilometrů, denně točili až šestnáct hodin a v Londýně nachodili stovky kilometrů. A vůbec nejtěžší bylo sehnat na film finance,“ popisuje průběh dokumentu Kepka. 

Cestopisný film Dopisy od Karla Čapka vznikl na základě inspirace ředitelky Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše a předsedkyně Společnosti bratří Čapků Kristýny Váňové a práce na něm začaly už v roce 2014. Kristýna Váňová před několika lety projela pravděpodobnou trasu cesty Karla Čapka jako turistka. Společně s Ondřejem Kepkou pak vytvořili cestu pro natáčení, která z realizačních důvodů mapuje jen ta nejdůležitější místa Čapkovy cesty.

Film je strukturován jako pátrací reportáž, kterou provází Ondřej Kepka. Ten přímo na místě konfrontuje Čapkův text se současností. Do filmu vstupuje svými glosami řada odborníků. Dokument doplňují překrásné kresby Karla Čapka, které vyšly společně s jeho knihou, dále fotografie Ondřeje Kepky z cyklu Británie 2015. 

Cesta se otevírá i uzavírá na trajektu, který spojuje Británii s evropským kontinentem. Protože z celé téměř tříměsíční cesty Karla Čapka existují jen dvě fotografie, položili si autoři otázku, jak vůbec cesta skutečně proběhla. Film má překvapivé rozuzlení. „V dokumentu uvidíme Michaela Žantovského, fyzika Jiřího Grygara, bohemistu Jiřího Holého, skotského konzula Paula Millara, historika fotografie Petra Schauflera, ředitelku Památníku Karla Čapka a samozřejmě producenta a režiséra příběhu Ondřeje Kepku. 

Hlas Karlu Čapkovi propůjčil jedinečný Josef Abrhám. Předpremiéra filmu Dopisy od Karla Čapka proběhne 14. prosince v kině Mat a televizní premiéra v den výročí úmrtí Karla Čapka, v pátek 25. prosince v 17:40 na ČT2,“ upřesňuje mluvčí projektu Zlata Jílková.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi