Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Hemingwayova zásadní novela o koridě patří i po 90 letech ke špičce

Autor: Václav Lang - 
15. prosince 2015
09:03

Novela I slunce vychází (v Česku známá též jako Fiesta) patří k zásadním dílům Ernesta Hemingwaye. Na pozadí pamplonské koridy líčí svým nezaměnitelným vytříbeným stylem veselí i útrapy hlavních hrdinů s pohnutými osudy, kteří se přijeli do Španělska bavit, ale loučí se jaksi neslavně.

Jedná se už o páté vydání této knihy v České republice. Vydavatelství Odeon letos přišlo s překladem od Marka Pokorného a ponechalo tentokrát doslovnou verzi anglického názvu Sun Also Rises. Dosud se objevovalo i jméno Fiesta, které může znít poněkud srozumitelněji.

Fiesta je tradiční španělská slavnost, známá je obzvláště ta v Pamploně, která se koná každý rok zkraje července a pojí se s býčími zápasy. Dnes, když se samotná korida netěší takové popularitě jako za doby Hemingwaye, je tato událost známá především kvůli tradičnímu encierru, rannímu běhu s býky, při kterém nechybějí vážná a krvavá zranění.

Fiesta v Pamploně je i po letech velmi populární a navštěvují ji statisíce lidí. Takto vypadal proslulý býčí běh v červenci 2015. Fiesta v Pamploně je i po letech velmi populární a navštěvují ji statisíce lidí. Takto vypadal proslulý býčí běh v červenci 2015. | Václav Lang

Autor novely je znám svou náklonností ke Španělsku i ke koridě samotné. V knize je jeho alter ego Jake Barnes dokonce uznávaným aficionadem, tedy vášnivým znalcem všeho kolem býčích zápasů. Byť je to Američan.

Nezaměnitelný styl 

Děj je zasazen do 20. let 20. století a točí se kolem mezinárodní party lidí, která by dnes mohla spadat pod termín lost generation. Tito lidé z USA, Velké Británie nebo Francie poněkud tápou ve vlastních osudech, ale přes všechny minulé útrapy se snaží vychutnávat život plnými doušky. Hlavně první část knihy, která je zasazená do Paříže, vypráví o bohémském životě těchto začínajících spisovatelů či novinářů, aby se následně v druhé polovině knihy přesunuli v několika menších skupinkách do Španělska a užili si proslulou pamplonskou fiestu.

Hemingway se dočkal i busty před pamplonskou býčí arénou. Hemingway se dočkal i busty před pamplonskou býčí arénou. | Václav Lang

Na pozadí příběhu, který je ze své podstaty veselý a dobrodružný, ale pučí spory mezi jednotlivými postavami. Hlavní hrdina trpí nenaplněnou láskou k Brett, která sama neví, s kým si vyrazit, většina skupiny nenávidí ufňukaného Roberta Cohna a tato nenávist graduje v závěrečných kapitolách, stejně jako hysterické scény Mikea, snoubence okouzlující Brett. To, co původně začalo jako idylické léto, tak v klíčovém momentu nabírá spíš tragický ráz.

Býčí aréna v Pamploně, kolem které se točí Hemingwayova novela Fiesta. Býčí aréna v Pamploně, kolem které se točí Hemingwayova novela Fiesta. | Václav Lang

Poměrně nenáročnou kostru příběhu vykreslil Hemingway brilantním způsobem, jak je u něj zvykem. Opět používá svůj chlapácký, novinářsky strohý a přímočarý způsob psaní. I bez patetických frází a literárních akrobacií dokáže tímto věcným stylem navodit atmosféru tu veselou, jako kdyby člověk spolu s hrdiny vymetal pamplonské putyky, tu zase tesknou.

I díky jeho vlastním zkušenostem s fiestou a býčími zápasy je příběh velmi reálný. Rozhodně se jedná o jedno z jeho nejlepších a zásadních děl, třebaže je napsal už ve svých 27 letech. V originále vyšla kniha poprvé v roce 1926, tedy před 90 lety. I přesto, nebo právě proto neztrácí své jedinečné kouzlo.


I slunce vychází (Sun Also Rises)

Ernest Hemingway

Euromedia Group – Odeon, Praha 2015

Počet stran: 240

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi