Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Herci se na mě kvůli psaní nezlobí, říká blogerka Doležalová

Marie Doležalová
Marie Doležalová  (Autor: David Malík)
Autor: bru/ČTK - 
27. listopadu 2015
18:18

Knižní podobu svého blogu Kafe a cigárko doplněnou o ilustrace Jana Hofmana dnes za velkého zájmu návštěvníků v pražském Paláci knih Luxor pokřtila herečka Marie Doležalová. Kmotrem publikace plné vtipných postřehů zejména z hereckého prostředí se stal Ivan Trojan. Mezi hosty byla i ředitelka Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová.

„Všichni očekávají, že mi moji herečtí kolegové nadávají za to, co píšu o hercích, ale mě překvapuje, že herci neprotestují a mlčky souhlasí. Tím potvrzují, že jsme takoví sebestřední, a trošku si připravují tajně v hlavě oscarovou řeč. Myslím, že se mi nepodařilo nikoho urazit tak, aby za mnou přišel a vynadal mi,“ řekla Doležalová.

Doležalová se vedle herecké profese před necelými dvěma lety rozhodla, že pro zábavu bude psát vlastní blog Kafe a cigárko. „Na začátku jsem byla ráda, že moc lidí nechodí, aspoň jsem se tolik nestresovala a v klidu jsem si našla způsob, jakým chci psát. Potom se začala návštěvnost zvedat a ke mně přicházely zprávy, že Kafe a cigárko lidé hodně sdílí na Twitteru a na Facebooku,“ uvedla.

Po roce za svůj blog obdržela tuzemskou nejprestižnější literární cenu Magnesii Literu. Letos její blog zvítězil v anketě Křišťálová lupa v kategorii One (wo)man show.

„Dva roky předtím, než vznikl blog Kafe a cigárko, jsem nepsala vůbec, měla jsem hodně práce v Divadle Na Fidlovačce. A najednou mě napadlo, že mám z hereckého světa docela hodně zážitků, které jsou pro mě úplně normální, ale pro ostatní je náš svět vlastně docela zvláštní a švihlý a zjistila jsem, že mě moc baví o tom všem psát. Tak vzniklo Kafe a cigárko,“ řekla.

Vydání knihy má i charitativní účel. Nakladatelství Domino věnuje 20 korun z každého prodaného výtisku na konto Pomozte dětem. „Kafe a cigárko je podle mého názoru kniha, která má téměř absolutní čtenářský záběr. Maruščin blog čtou výsostní intelektuálové, ajťáci i milovníci zákulisních historek – a všichni se baví,“ podotkla za nakladatelství Karin Lednická.

Marie Doležalová se narodila roku 1987 v Karviné. Vystudovala Pražskou konzervatoř, kde se věnovala též zpěvu v kapele s názvem Olats otesoc. Po absolutoriu prošla několika pražskými divadly a nyní je její domovskou scénou Divadlo Na Fidlovačce. Televizní diváci ji znají jako Sašu Bůčkovou ze seriálu Comeback, ve filmu se objevila například jako Iška v Pusinkách. Doležalová teď s tanečníkem Markem Zelinkou soutěží v televizním pořadu StarDance.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lubosbeyr ( 27. listopadu 2015 19:18 )

Prvně jsem si ji všiml před lety v Pusinkách. Milá,sympatická holka.Ve Star dance působí tak trochu rozpačitě a trochu nejistě(nemyslím tanec)že snad herectví nemůže být ani její profesí.Asi o ní napíšu taky nějaký blog.

Zobrazit celou diskusi