Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recenze: V klubu Zapadákov zabíjela panika kvůli neexistujícímu požáru

Recenze: V klubu Zapadákov zabíjela panika kvůli neexistujícímu požáru.
Recenze: V klubu Zapadákov zabíjela panika kvůli neexistujícímu požáru.  (Autor: Domino)
28. listopadu 2015
17:27

Jeffery Deaver je známým autorem thrillerů a detektivek – napsal jich už desítky, a přesto jsou pořád jiné a jiné. Jeho nejnovější knihou je Zapadákov, příběh paniky a smrti, která až nepříjemně připomíná skutečné události.

V klubu Zapadákov je narváno. Koná se tu koncert a všichni si ho užívají. Ale jen do té chvíle, než se z davu ozve „Hoří!“. Propukne panika a všichni se řítí k východu. Jenže dveře jsou zamčené. V klubu zemře šest lidí, mnoho dalších je zraněno. Až později všem dojde, že ve skutečnosti nehoří...

Kdo záměrně vyvolal smrtící hysterii v koncertní síni Zapadákova? To má za úkol vyšetřit agentka Kathryn Danceová, kterou čtenáři znají už z předchozích Deaverových knih. Kdo je tedy pachatelem, který s chladnou vypočítavostí své činy staví na jednoduché premise, že strach zabíjí?

Deaver je jedním z nejznámějších autorů thrillerů u nás. Velmi oblíbený se stal svou sérií s paralyzovaným vyšetřovatelem Lincolnem Rhymem. Kathryn je další z jeho neméně zajímavých postav. Jako odbornice na řeč těla udělala kariéru, ale byla suspendována.

Jeffery Deaver je mistr zvratů a i v Zapadákově jich není málo. Modus operandi vraha z knihy – tedy manipulace – možná nezní objevně, ale je neméně děsivý. Právě strach je ústředním motivem knihy, od kterého se vše odvíjí.

Autor se poměrně detailně věnuje i popisům forenzních metod až způsobu uvažování vyšetřovatelů. Kromě případu vraha se na scéně objevují i další kauzy, které zdánlivě s hlavní linkou nesouvisí. Ale opravdu jen zdánlivě.

Deaverovi se podařilo napsat knihu, která v člověku fyzicky vzbudí strach. Čtenáři bude už po pár stránkách jasné, že autor je mistrem svého řemesla.


Jeffery Deaver

Zapadákov

Nakladatelství Domino, 2015

592 stránek

Hodnocení 85 %

Recenze: V klubu Zapadákov zabíjela panika kvůli neexistujícímu požáru. Recenze: V klubu Zapadákov zabíjela panika kvůli neexistujícímu požáru. | Domino

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi