Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Murakami splétá osamělé příběhy Mužů, kteří nemají ženy

Japonský autor Haruki Murakami a jeho novinka Muži, kteří nemají ženy
Japonský autor Haruki Murakami a jeho novinka Muži, kteří nemají ženy  (Autor: Euromedia/Blesk)
Autor: val - 
17. listopadu 2015
14:32

Hvězdný japonský autor Haruki Murakami vydal poprvé po deseti letech povídkovou sbírku. Soubor nazvaný Muži, kteří nemají ženy, pojednává o mezilidských vztazích, zvláště o mužích různého věku a různých profesí, kteří z nějakého důvodu ztratí ženu.

Hrdiny sedmi povídek jsou muži různého ražení a s různou minulostí, kteří osamějí a stanou se z nich, jak píše Murakami, „pusté ostrovy“. Obvykle přijdou o manželku nebo milenku. Nejedná se ale o prvoplánový motiv, za kterým by se příběhy ubíraly, jde spíš o samotné prostředí, v rámci kterého autor vykresluje své bravurní scénáře, obvykle s nádechem samoty až odcizení.

Síla povídek spočívá především v jejich nepředvídatelnosti. Murakami dokazuje, že patří ke světové literární špičce, právě tím, že jeho příběhy jsou vymyšlené tak, že čtenáře zaskočí a připoutají ke stránkám. O klišovitých scénách ve stylu návštěvníků kurzů tvůrčího psaní nemůže být v tomto případě řeč. Zápletky jsou tak originální, až čtenář přemítá, zda nejsou skutečné.

Vytříbený zůstává i jeho styl psaní – jednoznačný, strohý a bez zbytečných zastávek nebo kudrlinek. Příběh plyne, a i když neztrácí čas se zbytečnými odbočkami a složitým vykreslováním, dýchá z něj chladná a mystická atmosféra na pozadí smutných a melancholických osudů oněch „pustých ostrovů“.


Muži, kteří nemají ženy

Haruki Murakami

Euromedia group, k. s. - Odeon

248 stran

rok 2015

Hodnocení: 78 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi