Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nahá ženská prsa nejsou pro vědu dost sexy. Fotograf zuří kvůli feministkám

Autor: val - 
6. listopadu 2015
13:14

Neslavně skončila výstava ženských portrétů a aktů v Knihovně Akademie věd. Umělecké fotografie Karla Richtra se spoře oděnými ženami v hlavní roli měly podle organizátorů Týdne vědy a techniky přiblížit divákům historickou fotografickou techniku. Podle Genderové expertní komory a Kongresu žen je to ale ukázka sexismu. Knihovna nakonec výstavu po pár dnech raději stáhla.

„Informuji média a veřejnost, že jsem byl po nátlaku několika pseudovědkyň-feministek z Genderové expertní komory ČR a Kongresu žen donucen předčasně ukončit svou výstavu uměleckých fotografií s názvem Women: Scenes in the library v prostorách Knihovny Akademie věd ČR. Místo dvou měsíců byla otevřena jen čtyři dny,“ rozzlobil se autor fotografií Karel Richtr.

Fotografie ze série Women: Scenes in the library Fotografie ze série Women: Scenes in the library | Karel Richtr

Výstava doprovázená přednáškou byla součástí festivalu Týdne vědy a techniky, kterou v listopadu pořádá Akademie věd. Podle knihovny měla série fotek přiblížit divákům jednu z nejstarších fotografických technik – mokrý kolodiový proces.

Sexismus, ohradily se organizace

„Účelem výstavy nebylo vyvolání diskuze, mělo jít především o umělecky pojatou prezentaci založenou na staré technice bez jakýchkoli dalších úmyslů. Bohužel došlo k určitému nedorozumění a také ke vtažení vedení Akademie věd do této diskuze,“ reagovali zástupci Knihovny Akademie věd na negativní ohlasy feministek.

„Vzhledem ke směru, který nabraly některé reakce na tuto výstavu, rozhodl ředitel knihovny o jejím předčasném ukončení v současných prostorách a dohodl se s jejím autorem a kurátorkou o přesunu na jiné místo,“ dodali.

Fotografie ze série Women: Scenes in the library Fotografie ze série Women: Scenes in the library | Karel Richtr

Genderová expertní komora ČR a Kongres žen totiž označily výstavu za sexistickou. „Zobrazení spoře oděných žen v prostorách Knihovny AV ČR nejenže nemá žádnou spojitost s vědou či výzkumem, ale zároveň degraduje ženy obecně na pouhé sexuální objekty a zpochybňuje odborný přínos vědkyň. Vysílá totiž návštěvnicím a návštěvníkům Týdne vědy a techniky zprávu, že ženy jsou vhodné pouze pro ‚zkrášlení‘ světa kolem nás a že pro ně ve světě vědy není jiné místo,“ upozornily organizace ve společném prohlášení a poukázaly na to, že v rámci dané části doprovodného programu festivalu vystupují pouze muži.

Fotografie ze série Women: Scenes in the library Fotografie ze série Women: Scenes in the library | Karel Richtr

Richtr nyní hledá pro své fotografie nové místo, a jak prozradil pro Blesk.cz, nabídky na umístění už se objevily, zatím se ale nerozhodl, kde nová výstava vznikne.

„Mé fotografie se do slova a do písmene přes noc dostaly do trezoru. Tam nyní čekají, že si je po víkendu odnesu,“ upřesnil. Zároveň dodal, že fotky vznikaly přímo v budově Knihovny Akademie věd a za přítomnosti zaměstnankyně, která měla na starosti produkci. Ještě před vystavením je viděl také ředitel instituce Martin Lhoták.

ruudazvostravy ( 6. listopadu 2015 23:31 )

Nojo no,voni tý ce*cki uš nejsou zas tak ňák vopdivuhodný.Páni bi tady asy račy uvýtaly spýš pjekně chundelatou pý*ču,abi se mohly heski vytřýt.

ja01 ( 6. listopadu 2015 18:49 )

To je urážka slepic.

renoli ( 6. listopadu 2015 14:18 )

Feministky jsou slepice. Ty fotky jsou hezké a mají duši, ale nemusely by být tak tmavé

bre-burda ( 6. listopadu 2015 14:02 )

Úzkoprské ženy nedovolily těm širokoprsým se předvádět.

hennessy7 ( 6. listopadu 2015 13:55 )

"Genderová expertní komora ČR a Kongres žen" - proboha, co to je? Kam se hrabe Svaz žen i s Kabrhelovou. Normální slepičí tribunál, jak v Sexmisi.

Zobrazit celou diskusi