Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Poličce představí neznámé fotografie skladatele Bohuslava Martinů

Neznámé fotografie Bohuslava Martinů
Neznámé fotografie Bohuslava Martinů  (Autor: Centrum Bohuslava Martinů/Polička)
Autor: Petr Holan - 
22. října 2015
13:41

Procházky Hyde Parkem, výlety do Alp nebo soukromí domova v Americe, Paříži či Švýcarska. Světoznámý hudební skladatel a poličský rodák Bohuslav Martinů procestoval skoro celý svět. V jeho rodné Poličce teď budou poprvé k vidění neznámé snímky slavného velikána.

Bohuslav Martinů se narodil roku 1890 ve věži kostela sv. Jakuba v Poličce rodičům Karolině a Ferdinandovi Martinů. Otec pracoval v té době jako pověžný, strážce města proti ohni. Již v útlém věku Bohuslav jevil známky talentu, vášně a citu k hudbě. V patnácti letech vedly jeho kroky na konzervatoř do Prahy. Okolo roku 1920 odešel mladý a nadšený hudebník do Paříže, kde později poznal i svojí životní lásku, budoucí manželku Charllotte.

Doba jim ale nepřála a manželé Martinů museli roku 1941 utéci před nacisty do Ameriky. I zde skladatel našel své místo a stal velice rychle vyhledáváným a uznávaným. Jeho životní cesta zde ovšem nekončila. Následovalo několik let zpátky v Evropě. Roku 1959 umírá Bohuslav Martinů ve Švýcarsku, kde byl i pochován. Teprve až po dvaceti letech se podle poslední vůle manželky Charllotty podařilo převést jeho tělo do Poličky do rodinné hrobky.

A právě z těchto životních cest jsou vystavené fotografie. Nejčastěji jde o soukromé fotoamatérské záběry z rodinného prostředí či z okruhu přátel. „Městské muzeum, jehož organizační složkou je Centrum Bohuslava Martinů, má ve svých bohatých sbírkových fondech i rozsáhlou kolekci fotografií hudebního skladatele, poličského rodáka. Část fotografií je notoricky známá a pochází jak z věhlasných fotoateliérů Josef Sudek, František Drtikol atd., tak lokálních ateliérů Klesl Polička, Leeder Polička i od neznámých fotoamatérů a přátel B. Martinů,” uvádí kurátor výstavy PhDr. David Junek.

Neznámé fotografie Bohuslava Martinů Neznámé fotografie Bohuslava Martinů | Centrum Bohuslava Martinů/Polička

„Byla však nalezena i nepublikovaná díla, která jsou nyní ve sbírkách poličského muzea. Díla řádně značená a chráněná z titulu autorského práva nejsou předmětem nynější výstavy. Na výstavě jsou představena díla neznámých fotoamatérů. Martinů je zde často zachycen na momentce z výletu či v zahradě. U skupinových snímků portrétovaní požádali o zmáčknutí spouště někoho, kdo mohl poté na záběru chybět,” dodává muzikoložka Doc. Monika Holá, Ph.D.

Výstava bude k vidění do 8. listopadu 2015 od úterý do neděle od 9.00 – 16.00 hodin. Více na www.cbmpolicka.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi