Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křupavé croissanty i kino v karavanu: Plzeň hostí francouzský festival

Francouzský festival Plzeň
Francouzský festival Plzeň  (Autor: Blesk.cz / alliancefrancaise.cz)
13. října 2015
15:29

Hudba, filmy, výstavy, tematické večery, literární pořady, ukázky gastronomie a ochutnávky typických francouzských specialit nabídne v Plzni od 19. října do 7. listopadu 23. ročník festivalu Bonjour Plzeň! I když je tématem letošního roku mládí, program festivalu je různorodý a je určený nejenom pro mladé publikum, ale i pro dospělé.

Festival slavnostně zahájí vystoupení úspěšné taneční skupiny City Breakers z Liège, které je partnerským městem Plzně. Přehlídka nabídne několik výstav – například výstavu Graff'mix Cities z prací mladých lidí a studentů z Plzně a jejího dalšího partnerského města Limoges. Výstava Komics In představí práce účastníků komiksové soutěže, kterou Francouzská aliance v Plzni letos vyhlásila na témata Plzeň a její historie, Historky z Plzně, Plzeň a já. Fotografie nabídne výstava starých školních snímků.

Z hudební nabídky festivalu zmínila ředitelka pořádající Alliance française de Plzeň Amandine Salmonová koncert, na němž Olivier L’Hôte zazpívá písně francouzského písničkáře Georgese Brassense. Potulné kino v karavanu bude promítat krátkometrážní filmy, literární část festivalu přinese večer se slam poezií, chvilku s pohádkou či autorské čtení básní Karly Erbové.

Tradiční součástí dnů francouzské kultury je gastronomie. Zájemci se letos mohou přihlásit na kuchařské workshopy a ochutnávky francouzských pochoutek. Okusit bude možné specialitu z Beaujolais – klobásu vařenou mezi dvěma vrstvami hroznových výlisků a macerovanou v červeném víně. Do srdce francouzské gastronomie vezme zájemce kuchařský workshop zaměřený na přípravu hovězího soté s omáčkou Béarnaise a dauphinskými bramborami, chybět nebude ani ukázka tradiční francouzské snídaně s čokoládovými rolkami, croissanty či bagetami.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi