Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velký knižní čtvrtek již po osmé: Co přinese podzimní den bestsellerů?

  • 13. 10. 2015
    10:01

    Blíží se již osmý Velký knižní čtvrtek. Do prodeje se dostává šestnáct novinek, většina z nich od ověřených autorů a všechny s potenciálem stát se bestsellerem. Co nás letos čeká?

  • 1.Jo Nesbø - Syn (Kniha Zlín)

    Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog.

    Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama.

    Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé. 

  • 2.Miloš Urban - Urbo Kune (Argo)

    Sci-fi román Urbo Kune je součástí unikátního stejnojmenného projektu, který v sobě zahrnuje architekturu, literaturu, film, výtvarné umění a hudbu. Tento román vychází ze zadání názvu a místa fiktivního hlavního města Eurosvěta.

    Pojednává o příchodu nového knihovníka Mikuláše Jelena, který pro novou práci opouští svůj antikvariát v Praze. S Urbem se však nesžívá snadno a sílí v něm pocit, že město, budované s vidinou euroslávy a pak nikdy neprobuzené a ke svému účelu nevyužité, si žije vlastním tajným životem, o kterém nemá společnost ani stát tušení. Mikuláš se tu setká s podivnými lidmi, kteří v sobě přinášejí budoucnost. Někteří ho přicházejí obejmout, jiní mu chtějí ublížit. Roli, kterou v tajném plánu města sehrává, se musí učit přímo na jevišti. Může jen doufat, že ji celou bude znát dřív, než ho někdo stihne zabít.

    Kniha je ilustrována nákresy a vizualizacemi města, jež vznikly v ateliéru a vysokoškolském kurzu architekta Petra Hájka.

  • 3.Martin Sodomka - Jak si postavit dům (MS Studio)

    „Ptáci si taky berou hypotéku na stavbu hnízda?“ zeptá se krysák Arny svého starého kamaráda vrabčáka Zíly. Bezstarostné mládí Arnymu skončilo, oženil se a staví dům. Stavba sama o sobě není nic jednoduchého, ale vytvoření projektu, vyřízení stavebního povolení a získání hypotéky vyžaduje možná ještě větší úsilí. Arny z toho začíná pomalu šedivět, a to netuší, že největší problém ho teprve čeká. Ne, problém je slabé slovo, přichází rovnou pohroma. Budeme doufat, že všechno dobře dopadne, vždyť v pohádkách to tak většinou bývá.

  • 4.Mons Kallentoft - Zack (Host)

    Nová severská krimi série inspirovaná řeckou mytologií.
    Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty. 

    Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u stockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat. 
    Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde o nenávist, rasismus, nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy. 

    Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí.

  • 5.Tomáš Šebek - Mise Afghánistán (Paseka)

    Pět měsíců s Lékaři bez hranic: „Desetiletý Rahmudin přišel s proraženou lebkou. Nevěřil jsem, že se kdy probudí z kómatu. A po operaci ten malej syčák chodí!“
    Tomáš Šebek byl v Afghánistánu dvakrát, v roce 2013 a 2015, pokaždé s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela „běžné“ úrazy, fotil a psal. Výsledkem je soubor záznamů, které zaujmou nejen autentickou a syrovou výpovědí, ale i neotřelým pohledem na život v pusté hornaté krajině. Šebkovo vyprávění je osobité a mnohdy humorné. Je to nepatetické svědectví lékaře a přítele Afghánců, jejichž zemi už několik desetiletí sužují teror a válečné konflikty. 

  • 6.Vladimír Ševela - Český krtek v CIA. (Prostor)

    Karel Köcher je jediným špionem někdejšího východního bloku a pravděpodobně i jediným zahraničním agentem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA. Jeho kontroverzní příběh nebyl v české literatuře faktu dosud popsán. Köcher byl vysazen do USA v roce 1965 se zdánlivě nesplnitelným úkolem infiltrovat se do amerických zpravodajských služeb. Doprovázen svou krásnou ženou Hanou, získal v Americe pověst antikomunisty, pracoval u Zbigniewa Brzezinského a v roce 1973 mu CIA skutečně nabídla místo v jednom ze svých nejtajnějších oddělení. Mise byla splněna. 

    V roce 1984 manžele Köcherovy zatkla FBI. Jeho přátelé žasli: jak tenhle výstřední chlapík, který se vždycky choval přesně opačně, než by se nenápadný agent měl chovat, mohl být komunistický špion? Köcher dostal doživotní trest, v roce 1986 byl ale vyměněn za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského. „Za Köchera bychom vyměnili tři Ščaranské,“ prohlásil později šéf KGB Vladimir Krjučkov. Jiný generál KGB Čecha ale předtím označil za agenta Američanů. Köcher po návratu domů působil v Prognostickém ústavu a stále žije ve vile u Prahy. Jeho někdejší nadřízení si nejsou dodnes jisti: Pro koho vlastně pracoval? 

    Kniha vznikla na základě mnoha rozhovorů autora s Karlem Köcherem, který souhlasil s neautorizovaným „životopisem“. Nejde ovšem o osobní zpověď jednoho z nejúspěšnějších vyzvědačů 20. století, nýbrž o napínavou a barvitou reportáž, kde je špionova výpověď konfrontována s jeho odtajněnými spisem, nikdy nepublikovanými názory expertů včetně hlavního historika CIA, vyprávěním desítek svědků, bývalých Köcherových „řídících orgánů“ i Američanů, kterým se „prvního krtka v CIA“ podařilo odhalit. Autor vyrazil do USA po špionových stopách, v Rusku navázal kontakt s důstojníkem KGB, který ho měl na starosti.

  • 7.Jeremy Clarkson - Ďábelská jízda (Dokořán)

    Knižně vychází už třetí sbírka automobilových recenzí, které Jeremy Clarkson píše týden co týden pro britské The Sunday Times. Jako obvykle si nebere žádné servítky. Opět se tedy můžete těšit na ostrovtipné komentáře, břitké postřehy a ten nejsušší britský humor. Všechno, co jste kdy chtěli vědět (nejen) o autech, ale báli jste se zeptat.

    Za mediální personou bručouna, klauna a ignoranta se skrývá bystrý glosátor, nezničitelný optimista, mistr britského humoru a žurnalistický veterán, který autům a motorismu rozumí jako málokdo. Před sebou máte více než stovku recenzí. Račte vstoupit do světa podle Clarksona…

  • 8.Donna Tarttová - Stehlík (Argo)

    O životním příběhu Theodora Deckera lze s trochou nadsázky říci, že je především příběhem osudových ztrát a nálezů – teroristický útok v newyorském Metropolitním muzeu umění jej v raném mládí připraví o milovanou matku, ale zároveň ho nečekanou shodou okolností učiní vlastníkem slavného díla holandského mistra Fabritia, obrazu nevyčíslitelné hodnoty zvaného Stehlík. 

    Důsledky obou těchto událostí, společně s vlivem několika velmi rozdílných přátel – od Andyho, intelektuálního syna zámožné newyorské rodiny, přes dobromyslného postaršího starožitníka Hobieho až po živelného ukrajinského imigranta Borise –, odkloní Theův život směrem, o jakém se mu do té doby ani nesnilo, a neoddělitelně jej svážou nejen se světem umění, ale i se světem zločinu.

    Poslední román Donny Tarttové patří k nejzářivějším klenotům současné americké prózy: rozpoutal nefalšované čtenářské i kritické nadšení, získal Pulitzerovu cenu za rok 2014, literární kritici po celém světě se předhánějí v jeho chvále, nadšeně jej oceňuje Stephen King či Michelle Obamová… zkrátka a dobře: pokud hledáte velký americký román, který se navíc ještě skvěle čte, je pro vás Stehlík Donny Tarttové to pravé.

  • 9.Chris Priestley - Příšerné příběhy vánoční (Argo)

    Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno.

  • 10.Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová - Zlatý poklad (NF Distribuce)

    Bohatě ilustrovaná kniha pohádek známých ekonomů a autorů několika bestsellerů. Pro děti ve věku přibližně 6 až 13 let. Vše se tu točí kolem peněz. Příběhy se hemží pohádkovými bytostmi, vychytralými podvodníky, moudrými i méně moudrými lidmi i zvířátky: 

    Je lepší schovat zlato pod polštář, nebo raději do skřítčí banky? Odnese si čert Honzu do pekla, protože si špatně přečetl smlouvu o půjčce, nebo Honza přijde zavčasu k rozumu a čerta přechytračí? Naučí se Daniel od trola, jak se vyhnout riziku, nebo ho spolkne mořská obluda? Vysvobodí rozpustilá Bára staré lichváře od kletby, nebo sama skončí mezi strašidly? 

    Jedno ale mají všechny pohádky společné: laskavým a nenásilným způsobem vysvětlují základní pojmy finanční gramotnosti. Z knihy je možné pochopit, jak se v životě chovat, aby se čtenář nikdy nedostal do jakýchkoliv finančních obtíží.

  • 11.Kate A. Boormanová - Smrtná zima (Host)

    Nikdo neopustí osadu, pokud chce přežít.

    V imaginárním světě připomínajícím středověk žije v osadě uprostřed tajemných lesů patnáctiletá Emmeline. Puritánská komunita dodržuje přísná pravidla, která mají ochránit její členy před nebezpečím pocházejícím z okolních hvozdů. Emmeline ví, že vydat se mimo osadu je přísně zakázané, avšak stromy v lese jí cosi šeptají a táhnou ji na zapovězenou cestu. Když zůstane tady, čeká ji manželství, o které nestojí, a život vedle kluka, jehož nemůže mít. Ale venku? Malmaci číhá a zima se blíží... Smrtná zima je první díl ohromující nové young adult série, která se bude líbit všem fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk i milovníkům spisovatele Patricka Nesse.

  • 12.Miroslav Bárta, Martin Kovář, Otakar Foltýn - Povaha změny (Vyšehrad)

    Tento sborník zprostředkovává pohled mnoha různých odborníků (např. Václava Cílka, Petra Pokorného, Jiřího Padevěta, Luboše Kropáčka, Dany Drábové, armádních specialistů Jiřího Balouna a Karla Řehka ad.) na vybrané problémy dneška. Jednotlivé texty jsou věnovány klimatické změně, bezpečnostní situaci, nastupující vlně mezikontinentálních migrací, dlouhodobým krizovým faktorům ve vývoji společností a mnohým dalším tématům. Jejich smyslem není šířit neklid, ale naopak upozornit na mnohé souvislosti a důležitost těchto procesů, kterým při řešení každodenních problémů společnosti nevěnujeme dostatečnou pozornost. Protože pouze pokud těmto jevům včas porozumíme, můžeme je začít úspěšně řešit. A to je hlavní cíl této publikace, která volně navazuje na bestsellery týkající se této problematiky reprezentované na českém trhu právě osobami editorů Miroslava Bárty a Martina Kováře. 

  • 13.Richard Birkefeld, Göran Hachmeister - Berlínská past (Garamond)

    Německo, podzim 1944. K Berlínu, který je z velké části v troskách, se pomalu, ale jistě blíží Rudá armáda; kdo má možnost, pokouší se zachránit si kůži, jak se dá. V této situaci dostává úspěšný policejní vyšetřovatel Hans Kalterer za úkol vypátrat v berlínských ulicích sériového vraha, o němž se policisté domnívají, že se pachatel dopouští zločinů z politických důvodů. Jak se však brzy ukáže, za vraždami skutečně stojí uprchlý vězeň z koncentračního tábora, který má řadu důvodů se mstít.
    V tomto v mnoha směrech nekonvenčním kriminálním příběhu je zločincem oběť nacistického teroru, zatímco vyšetřovatelem policista třetí říše s krví na rukou. Napětí nepramení z pátrání po vrahovi, nýbrž z postupného odhalování jeho minulosti, přičemž o nečekané zvraty není nouze.

    Stranou nezůstává ani otázka viny či neviny běžných Němců, z nichž většina, na rozdíl od velení, ke konci války už zcela vystřízlivěla z jakýchkoliv iluzí. Zejména pro přesvědčivě a přesně vylíčení apokalyptické atmosféry Berlína z konce války se autorům románu, původním povoláním historikům, dostalo obrovského uznání německé kritiky i čtenářů.

  • 14.Tilar J. Mazzeová - Hotel Ritz (Metafora)

    Hotel, jímž procházely dějiny Evropy. Historie rozmařilé Belle Époque, která s příchodem války zemřela za hřmotu bomb. Pod střechou Ritzu se snoubila odvaha se zradou, jiskřily diamanty, bujely intriky.

    V baru posedávají dvojití agenti a pod vnější fasádou kypí hnutí francouzského odboje. Defiluje před námi plejáda pozoruhodných obyvatel, padouši vedle hrdinů, jejichž osudy se navzájem proplétají. 

    Proslulá Coco Chanel si tu užívá se svým německým milencem, v jídelně horlivě diskutují Marcel Proust, Francis Scott Fitzgerald, Jean Cocteau. A bydlí tu i Carl-Heinrich von Stülpnagel, vojenský velitel okupované Paříže a klíčový hráč v neúspěšném pokusu o atentát na Hitlera. Hermann Göring, jehož jméno budí děs, tu polehává v pyžamu… Někdejší paní Simpsonová tady svému muži Edwardovi, který se kvůli ní vzdal anglického trůnu, veřejně nasazuje parohy… 

    Nemůže chybět ani Ernest Hemingway, bouřlivák, který osvobodí Ritz, když Francie a Paříž konečně zvítězí. Přestože zlí jazykové říkají, že hrdinně bojoval spíš s baterií lahví v hotelových sklepích a staral se hlavně o to, jak svou tehdejší manželku, válečnou zpravodajku Marthu Gellhornovou, podvést s jinou reportérkou a svou budoucí ženou Mary.

  • 15.Sarah Vaughanová - Láska s chutí makronky (Mladá Fronta)

    Román pro ženy odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Každý z účastníků má k zalíbení, které našel v přípravě pečených lahůdek, své vlastní důvody. 

    Baculatá Jenny čelí syndromu prázdného hnízda a problémům v manželství. Svobodná matka Claire obětovala životní sen kvůli dceři a nemůže se vymanit ze vztahu s mužem, který ji využívá. Pro bývalou učitelku Vicki je mateřská role náročnější, než původně očekávala, snad kvůli komplikovanému vztahu s matkou. A zdánlivě dokonalá Karen je odhodlaná vyhrát, aniž by její pečlivě vypilovaná maska byť jen na okamžik sklouzla a odhalila, co se skrývá pod ní.

    Postupem času začnou mezi finalisty vznikat spojenectví a na povrch vyplouvají důvěrná tajemství a soukromé bolístky. Mít vládu v kuchyni se jim daří dokonale, nad svými životy už to však tak jednoduché není.

    Kniha je průběžně doplňována recepty a životním příběhem slavné pekařky paní Eadanové. I za jejím věhlasem se však skrývá osobní tragédie.

  • 16.J. D. Rinehart - Koruna tří: Prokletý král (Host)

    Trojčata, rozdělená po narození, jsou předurčena vládnout Toronii. Cesta k trůnu je však dlouhá a krvavá.

    Království Toronie složené ze tří říší je sužováno občanskou válkou. Železnou rukou tu vládne král Brutan, jehož vláda je plná krutosti a utrpení. Naději přináší proroctví, že se králi narodí trojčata. Ta mají Brutana zabít a společně nastoupit na trůn. Tehdy v království zavládne mír. Trojčata se skutečně narodí, ale čaroději Melchiorovi se je podaří dostat z královského hradu dřív, než se o nich někdo dozví.

    Když je trojčatům třináct let, žijí rozdělena v různých koutech království a o existenci svých sourozenců netuší. Elodie vyrůstá ve šlechtické rodině. Dobře ví, že je nástupkyní trůnu, a podle toho se i chová. Je ctižádostivá a spratkovitá. Co ale neví, je, že rodina, u níž žije, ji plánuje využít jako loutku a vládnout sama. Galf, který trpí zvláštním postižením, putuje s potulnými komedianty a předvádí akrobatická čísla jako hadí muž. Tarlan žije ve vzdálené ledové zemi Yalaste, kde se naučil mluvit s obrovskými ptáky torody — a s lidmi nechce mít nic společného.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi