Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští žoldnéři mají na Ukrajině vlastní jednotku: Zabíjejí za separatisty!

Na Ukrajině bojují čeští a slovenští vojáci na straně proruských povstalců. (Ilustrační foto)
Na Ukrajině bojují čeští a slovenští vojáci na straně proruských povstalců. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: rc - 
8. června 2015
19:44

Boje na Ukrajině neustávají a zasahuje tam i česká armáda, která bojuje na straně NATO. Ovšem na válkami zmítané Ukrajině bojuje i jednotka složená z českých a slovenských mužů, kteří se postavili na stranu proruských nelegálních ozbrojenců.

 „Evropskou unii vnímáme jako diktaturu a NATO jako agresivní pakt. Toto je naše forma, jak proti nim bojovat,“ řekl jeden z bojovníků serveru aktuality.sk.

„Slovensko už dávno není suverénní stát. V politických rozhodnutích přijímáme diktát Bruselu a v ekonomických diktát oligarchů,“ dodal a také prozradil, že hlavním důvodem vzniku jednotky bylo navázat na tradici československých legií.

Jednotka zběhlíků od února do dubna působila v Debalcevu, ale od začátku května sídlí u Marjinky, prozradil jeden z jejích slovenských příslušníků.

„Nejznámější Slovák je Sojka (Martin Keprta - pozn. aktuality.sk), který je v hodnosti nadporučíka. Další Slováci a Češi nemají velitelské funkce, působí většinou v řadových hodnostech, případně jako konzultanti,“ popsal rozdělení moci muž, který nechtěl prozradit svou totožnost.

Československá legie se zaměřuje na diverzi a rozvědku v týlu protivníka a respektuje dohody Minsku. „Klidné období tady nikdy nebylo a do míru ani nikdy nebude. Přestřelky a zranění jsou tady každý den. Boje může ukončit pouze intervence třetí strany, NATO nebo Ruska,“ poznamenal člen legie.

Do Donbasu neustále proudí dobrovolníci, kteří se k brigádě přidávají. Spousta posil přichází ze Slovenska a Česka. Jsou tady Češi, kteří mají ruské kořeny a cítí povinnost bránit ruské obyvatelstvo,“ prozradil.

K legii noví členové prchají přes ruské město Rostov na Donu. Zahraniční posila dostává žold ve výši 9000 Kč měsíčně.

O Češích bojujících po boku povstalců na Ukrajině svědčí také video, které bylo v loňském roce zveřejněno na internetu. Muž na videu se představuje jako Ben, který byl v Čechách podnikatelem a na Ukrajinu odešel poté, co viděl záběry z Majdanu a Oděsy.

Ministerstvo zahraničí v ČR tvrdí, že o Češích bojujících po boku povstalců na Ukrajině nic neví. „Ministerstvo zahraničí situaci na východě Ukrajiny pozorně sleduje. V tuto chvíli nemáme potvrzeny informace o údajném zapojení občanů České republiky na straně proruských nelegálních ozbrojenců,” uvedl v pondělí úřad pro Novinky.cz.

Povstalecký server Novorossija k článku aktualit.sk dodal, že "kromě Čechů a Slováků bojuje za Doněckou lidovou republiku mnoho Srbů, jakož i občané dalších států", prý "dokonce i Američanů".

Naopak ukrajinský server Informacionnoje soprotivlenije, potírající propagandu separatistů a Kremlu, označil Čechy a Slováky bojující na straně separatistů za "česko-slovenskou bandu teroristů".

Podobně jako další ukrajinské servery, které materiál aktualit.sk v hojném počtu převzaly, upozornil, že české a slovenské úřady se k těmto informacím dosud nevyjádřily.   

Na Ukrajině už údajně v bojích zahynul Čech Ivo Stejskal z Brna. Loni v září to v České televizi potvrdila sestra zemřelého Monika.

Média spekulovala ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů.
    

Zákony České republiky zakazují vojenskou službu v cizích armádách, s výjimkou služeb pro členské země NATO nebo pokud službu schválí prezident. Pokud voják poruší tyto zákony, hrozí mu trest pěti let vězení.

xindlceskej ( 9. června 2015 07:23 )

Klasickej českej primitiv vidí jenom ČERNOBÍLE

santikxauz ( 9. června 2015 01:59 )

Našim hrdinům,kteří bojují proti ukrajinským fašistům říkají žoldnéři a vojákům hájíci americké zájmy hrdinové.

anka ( 9. června 2015 01:34 )

lepe jsem to to vyjadrit nemohla

tgbb. ( 9. června 2015 01:18 )

Hlavně tu žoldáckou pakáž lízajíví koule Putinovi nedovolit návrat.

kolemdokola ( 8. června 2015 23:16 )

 Tak to zkusím napotřetí. Blábolilů bez hlavy a paty je tu dost. Podívejte se na film Absurdistán, uvidíte se. Inteligentnějším doporučím Dennis Jansen - Náš vůdce. A pro labužniky s IQ nad 140, Antal Nimrod- Revizoři-. Dobrou noc.

Zobrazit celou diskusi