Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi prodávají Rusům americké zbraně: Zabíjí se s nimi na Ukrajině?

České firmy pode polského deníku Rzeczpospolita prodávají do Ruska americké zbraně.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp - 
2. března 2015
20:13

I když Evropská unie vyhlásila embargo na prodej zbraní Rusku, činí tak několik firem z České republiky! Tvrdí to polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktoři informace získali z faktur.

Vzhledem k stále napjaté situaci na Ukrajině se tak nabízí otázka, zda se se zbraněmi prodanými z Česka na jihovýchodě země nezabíjí. „Společnosti z Česka dodaly v únoru odběratelům z Ruska americké automatické pušky typ Bushmaster 90705, 90838 a 90839, DPMS RFA 3-3G2 a německé Heckler Koch a munici. Dodaly také jedny z nejlepších pistolí na světě, německé SIG Sauer,“ uvedl polský deník.

Tyto zbraně používají speciální jednotky v mnoha zemích světa včetně amerických Delta Force a britských SAS,“ dodal list. Jde tedy o propracované nástroje na zabíjení, které dokážou v trénovaných rukách napáchat neskonalou paseku. K čemu jsou však zbraně využívány, nemusí být ihned jasné.

Zbraně dodávané z České republiky pro Rusy ale mohou být použity nejen v boji s ukrajinskou armádou, ale taktéž k provokaci z ruské strany. Pokud je použijí na východě Ukrajiny, Kreml bude moci dokázat, že Washington potají vyzbrojuje Ukrajince zbraněmi, jež zabíjejí civilisty,“ stojí dále v článku.

List Právo oslovil s prosbou o názor šéfa úřadu pro kontrolu a export zbraní Jana Jindřicha. Ten prodej hájí. Nejde totiž o nic nelegálního, protože jde o lovecké zbraně, byť smrtící. „Máme záruky, že odběratelé našich zbraní jsou soukromí klienti v Rusku, lovci. Naši zahraniční dodavatelé nám nikdy nedali podmínku, že je nesmíme reexportovat. Kdyby to udělali, nikdy bychom tyto zbraně do Ruska nevyvezli,“ řekl deníku.

jeromeklapka ( 3. března 2015 10:08 )

Keby to boli Slováci,je tu asi 248 príspevkov

svk93 ( 2. března 2015 21:59 )

  ,helevolepepo.......

rockyshowman ( 2. března 2015 21:16 )

 V této republice je vše možné.

jaija ( 2. března 2015 20:29 )

... prostě Češi?!?

Zobrazit celou diskusi