Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Den před příměřím na Ukrajině: Prudký útok v Mariupoli!

Autor: ČTK - 
14. února 2015
09:30

Den před vyhlášením příměří, ale bojuje se dál! Tak to nyní vypadá na Ukrajině. Jednotky separatistů zahájily v sobotu ráno prudký útok na armádní pozice u azovského přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Do bojů jsou nasazeny tanky a dělostřelectvo.

Povstalci podle serveru Cenzor nasadili do bojů značné síly a snaží se vytlačit vládní jednotky od obce Šyrokyne, kterou armáda dobyla při nedávné ofenzivě. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbouřenci rozkaz „vztyčit nad Mariupolem svůj prapor“ do neděle, kdy má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost dohoda o příměří.

Přístupy k Mariupolu brání ukrajinský dobrovolnický prapor Azov, který zatím podle Kyjeva drží své pozice asi 15 až 20 kilometrů východně od města. Obyvatelé Mariupolu propadají panice. „Třesou se skla, pálí ze všech zbraní, z děl, baterií Grad, raketometů,“ cituje povstalecká agentura Novorossija jednoho z obyvatel Mariupolu.

Den před vyhlášením klidu zbraní se bojuje i v Luhanské oblasti, terčem ostřelování je podle ruské agentury TASS hlavně samotný Luhansk.

Poradce ukrajinského ministra obrany Anton Heraščenko dnes v Kyjevě oznámil, že na východě Ukrajiny je do bojů s povstalci nasazeno 50.000 ukrajinských vojáků a důstojníků. Přímo na frontě podle něj operuje 15.000 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

Údaje o počtech povstaleckých bojovníků nejsou známy. Podle ukrajinského serveru 112 je podporuje na 10.000 ruských vojáků. V sousední Rostovské oblasti má navíc Rusko v záloze deset praporů, z nichž každý má 400 a 600 mužů.

porosenko ( 14. února 2015 18:34 )

Máš pravdu georg,ta Anděla Mrkalová je opravdu hříčka přírody.K tomu ten francouzský žabožrout,to nemá chybu.Sláva Novorusku,sláva Rusku.Pevně věřím ve vítězství našich zbraní.Pokud ovšem nenarukují na stranu protivníka Karel Spací Pytel I.s Kocábem.

marmat ( 14. února 2015 16:46 )

 Občanská válka jako hrom kvůli snaze připojit se k EU předvedla "zemitost" a primitivnost lidí, tak jako kdysi v Jugoslávii-program sebezničení, ničení všeho a natažení ruky (pro obnovení civilizace) za ty ničivé choutky bud´na západ, nebo na východ.....šílený středověk myšlení a chování - a Napoleon Putin se bohužel vyžívá ve své DŮLEŽITOSTI a strachu Evropy z jeho postupů... Zastavit tento rozjetý vlak může Moskva zabrzdit ihned příkazem k nepodpoře separatistů, ovšem BRZDNÁ DRÁHA od jeho rozhodnutí bude vždy různě dlouhá !

vonrichthofen ( 14. února 2015 16:27 )

Dohoda o prímerí uzatvorená vo štvrtok v bieloruskom Minsku sa týka iba bojov na vonkajšej hranici "ľudových republík", na obkľúčené mesto Debaľcev sa nevzťahuje. Ruskej agentúre RIA Novosti to dnes v Donecku povedal vodca tamojších povstalcov Alexandr Zacharčenko. Vo "vnútorných oblastiach republiky" sa podľa neho bude bojovať ďalej.

vonrichthofen ( 14. února 2015 16:25 )

Zacarčenko odmítá přijmout dohody z Minsku, dokud nebude dobite Dolbacevo.

ninka64 ( 14. února 2015 16:05 )

Ultrapravicový ukrajinský Pravý sektor odmítá přijmout dohody z Minsku. Vůdce sektoru Dmytro Jaroš považuje dohody se separatisty za neústavní a vyhrazuje si právo bojovat.

Zobrazit celou diskusi