Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děsivé fotky zabitých civilistů: Putin viní z vraždění Kyjev, ten proruské radikály!

Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2015
16:04

Z východní Ukrajiny přichází čím dál tím častěji zprávy o obětech v řadách civilistů. Granátem zasažený autobus, trolejbus, školka... Podle ruského prezidenta Vladimira Putina za to může Kyjev, který „vydává zločinné rozkazy k palbě na hustě osídlené čtvrti Doněcku.“ Ale vypadá to, že i mačo Putin se může splést.

Na východní Ukrajině zuří válka mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Bojuje se především v oblasti Doněcku. Ostřelování tohoto města, ve kterém se řada budov mění v ruiny a kdo může, ten utíká pryč, přineslo tento týden řadu mrtvých.

Po zásahu minou zemřelo ve čtvrtek 13 civilistů v doněcké MHD. Podle diplomatů je však již mrtvých od začátku proruského povstání na pět tisíc – jsou mezi nimi vojáci i civilisté. Nad civilními oběťmi nyní pláče ruský prezident Putin. A ukazuje prstem na západ.

„To vše se děje zároveň s hledáním viníků a za doprovodu propagandistických hesel o hledání cesty k míru. Odpovědní jsou ti, kdo vydávají takové zločinné rozkazy. Lidé, kteří to dělají, musejí vědět, že neexistuje žádný jiný způsob řešení podobných konfliktů, než jsou mírová jednání a politické prostředky,“ citovala z Putinova projevu agentura TASS.

Střílí i ruská technika

Jenže právě Rusko je dlouhodobě podezříváno, že podporuje radikální proruské separatisty, kteří mají také zcela nepochybně krev na rukou. S ukrajinskou armádou se přou třeba o to, kdo zasáhl autobus s civilisty u Volnovachy. Je přitom jasné, že granáty pálí i radikálové. Nejasná je nadále otázka přítomnosti ruské techniky, i když se na sociálních sítích nadále objevují ruské raketové stanice rozmístěné přímo u Doněcku!

Putin sice v pátek připomněl, že zaslal už před týdnem ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi dopis, v němž navrhl stažení těžké bojové techniky z linie fronty. „Dělostřelectvo a raketové vojsko mělo být odsunuto do takové vzdálenosti, z níž by nebylo možné ostřelovat osídlená místa,“ tvrdí. Jenže nestalo se.

Mírový plán? Okupační plán!

Podle Putina nedostala Moskva smysluplnou odpověď a kyjevské úřady podle něj vydaly oficiální rozkaz k zahájení frontálních bojových operací prakticky po celé šířce palebného dotyku. Prozápadní Kyjev však tato slova odmítá. A prezident Porošenko nedávno prohlásil, že žádný Putinův mírový plán neexistuje. Podle Spojených států je Putinův projekt obsažený v dopise Porošenkovi „okupačním plánem“. „Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je – ruským okupačním plánem,“ tvrdí stálá americká zástupkyně v OSN Samantha Power.

Putin také opomněl reagovat na páteční prohlášení povstaleckého velitele Alexandra Zacharčenka o tom, že vzbouřenci o klidu zbraní nehodlají vyjednávat a zahájí novou ofenzivu proti ukrajinské armádě v Doněcké i Luhanské oblasti. „Teď útočíme, tak jaképak rozhovory,“ prohlásil Zacharčenko, dosazený loni do vedení doněcké „lidové republiky“ Moskvou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 28. ledna 2015 16:20 )

Pro info všem lidem!!!....například z článků jistého George Friedmana z jeho think-tanku STARTFOR (použijte Google), který radí americkému ministerstvu zahraničí a Bílému domu. Mimo jiné píše, že proti invazním jednotkám Ruska budou nasazeny „Visegrádské armády pod vedením Polska“. Protože když na Ukrajině budou bojovat Rusové proti Rusům, tak se navíc zbaví všech Slovanů, pěkně je všechny naženou proti sobě. Víte, že od cca 2011 jsou pro tento účel v rámci NATO zakládány „Visegrad Battlegroups“ ? Celá ta věc byla dlouhodobě plánována.

ninka64 ( 23. ledna 2015 19:29 )

Lžeš ty, protože zločiny na civilistech páchá Ukrajinská armáda a bandy žoldáků placené oligarchy.

jana999 ( 23. ledna 2015 18:47 )

jednou budeš rád když nám putin dá politický azyl až nás tady budou islámci podřezávat

tgbg ( 23. ledna 2015 16:26 )

Pane Putine lžete jako fašista, lhal jste i jako komunista.

Zobrazit celou diskusi