Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruští vojáci na Ukrajině: Moskva je zase zapírá!

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2014
09:35

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes znovu popřel, že by na východě Ukrajiny bojovali ruští vojáci. Jenže Kyjev tvrdí něco jiného. Hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou prý přejela ve čtvrtek kolona s tanky, houfnicemi a nákladními vozy s municí a bojovníky.

Lavrov před schůzkou se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym během summitu asijských a tichomořských států v Pekingu také uvedl, že dohoda o příměří, předpokládající odzbrojení na východě Ukrajiny, je věcí ukrajinské vlády a proruských separatistů, a nikoliv Ruska.

"Dohodu o příměří uzavřela (povstalecká) domobrana a ukrajinská vláda. To oni mají dokončit proces (odzbrojení)," řekl Lavrov podle agentury TASS a na dotaz novinářů dodal, že "ani americké ministerstvo zahraničí nemá informace o přítomnosti ruských vojsk na Ukrajině".

Mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiová podle agentury AFP k ukrajinským zprávám o koloně tanků opatrně poznamenala, že pokud se tyto informace potvrdí, USA odsoudí nový vpád na ukrajinské území jako hrubé porušení minských dohod o příměří.

Moskva pravidelně popírá tvrzení Kyjeva a Západu o tom, že Rusko podporuje separatisty zbraněmi a vojáky.

"Rozmísťování vojenského vybavení a ruských žoldáků na frontových liniích pokračuje," uvedl v pátek ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko. Hranici podle něj přejela kolona s 32 tanky, 16 houfnicemi a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky.

Nad přesouváním ruské bojové techniky na Donbas a soustřeďováním ruské vojenské síly u hranic vyjádřila znepokojení Severoatlantická aliance. "Bereme na vědomí zprávy o přejezdu ruských tanků a vojáků přes hranice s Ukrajinou a analyzujeme je.Můžeme potvrdit nedávný nárůst počtu vojsk a výzbroje podél východních ukrajinských hranic," řekl agentuře Reuters mluvčí aliance.

"Pokud se pohyb ruských vojsk potvrdí, půjde o další důkaz ruské agrese a přímého vměšování s cílem destabilizovat situaci na Ukrajině," konstatoval.

 

japos22 ( 9. listopadu 2014 20:22 )

Zároveň jsi i velmi správně odpověděl

marais ( 8. listopadu 2014 11:07 )

Za ty problémy může rozpad SSSR, vždyt národnosti byly promíchané, průmysl, rozvody energii též a teď se to vše ukazuje, nemyslíte?

marais ( 8. listopadu 2014 11:04 )

Moskva zapírá, zato Kyjev střílí lidi na východě UA o 106... TO JE CO?

dzelo ( 8. listopadu 2014 10:53 )

Nač by tam jezdila ruská armáda stači nechat fašouny v Kyjevě přes zimu zmrznout a je vymalováno.

kajina ( 8. listopadu 2014 10:50 )

Trocha historie nikoho nezabije - vezmi si občas dějepis, podívej se na nějaké dokumenty a pročti si internet na toto téma, případně i cizojazyčný ( pokud kromě češtiny něco umíš ) a pak diskutuj. Tím co jsi napsal vlastně sděluješ, že jsi obyčejný nevzdělaný pitomec.

Zobrazit celou diskusi