Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin může být do tří týdnů v Praze, konflikt se nás týká, varoval Jurečka

Ministr Jurečka varoval před možnou ruskou rozpínavostí
Ministr Jurečka varoval před možnou ruskou rozpínavostí  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
4. září 2014
10:23

Také Česko s obavami hledí směrem na východ Ukrajiny, kde pokračují nepokoje a příměří se nekoná. Ruský prezident Vladimir Putin může být do tří týdnů v Praze, varoval ministr zemědělství Jurečka, zatímco se česká delegace v čele s prezidentem Zemanem chystala na dnešní summit NATO, který bude řešit právě ukrajinskou otázku.

"Jestliže Putin řekne, že může být do dvou týdnů v Kyjevě, tak může být do třech týdnů v Praze. My se nemůžeme tvářit, že se tam nic neděje a že se nás to netýká. Ten konflikt je velice blízko nás a opravdu můžeme stát i na pokraji nějakého globálního konfliktu," varoval v pořadu Události, komentáře na ČT Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"V okamžiku, kdy v sobotu jednali premiéři evropské osmadvacítky – oznámilo se, že bude další krok sankcí –, tak dneska slyšíme, že Putin sám říká ´preferuji mírové řešení´. Takže je dost možné, že pod tíhou toho, že vidí, že Evropská unie je stále jednotná a je ochotná přitvrdit, tak si uvědomuje, že s tou situací nemůže tak lehce nakládat a musí se dojít k nějakému kompromisnímu řešení," upozornil však poté, co Putin předestřel 7 bodů plánu, jak na Ukrajině dosáhnout míru. Jurečka však přesto před nebezpečím z východu varuje...

Situací na Ukrajině se zabývala i česká vláda, která řešila otázku protiruských sankcích. Premiér Sobotka od ní získal mandát sankce připomínkovat.

Zeman a spol. vyrazili na summit

Na dvoudenní summit NATO do Walesu, kde bude ukrajinská otázka jedním z hlavních bodů jednání, pak dnes vyrazili další členové vlády - ministři Stropnický a Zaorálek. V delegaci s prezidentem Milošem Zemanem v čele.

Na jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem lídři aliančních zemí zopakují svou podporu Kyjevu a potvrdí připravenost výrazně se podílet na reformách ukrajinského bezpečnostního sektoru. Případné otázky dodávek zbrojního materiálu ale bude muset Porošenko řešit při dvoustranných jednáních. Jak novinářům před summitem řekl významný alianční činitel, NATO jako takové "žádné zbraně nemá".

gabreta ( 4. září 2014 22:49 )

Bože ten Jurečka je blb! U nás opravdu co politik, to hvězda!! Jako ministr školství by si mohl spočítat, že letadlem je to podstatně dřív!!!

ninka64 ( 4. září 2014 20:03 )

Je směšné to vazalství našich politiků. Je to trapné a nedůstojné jak lezou Americe do řiti. Hnus!

ninka64 ( 4. září 2014 20:01 )

Ty zese s gaunerem Obamou, který by měl vrátit Nobelovu cenu míru, protože je to největší válečný štváč poslední doby.

ninka64 ( 4. září 2014 19:58 )

 Jurečko nechce se ani mi věřit že jsi takový HLUPÁK!!!To může vypustit jen člověk z IQ tykve.

jana999 ( 4. září 2014 17:20 )

hodně, jak jinak si vysvětluješ ten hojný počet německých vesnic v rusku

Zobrazit celou diskusi