Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabíjeli se pohledem: Putin si potřásl rukou s Porošenkem, řešili Ukrajinu

Autor: simao, ČTK - 
26. srpna 2014
17:13

Ukrajinská krize nemá konce, krveprolévání pokračuje. Na neutrální půdě se tak dnes setkali ukrajinský prezident Porošenko a všemocný ruský boss Putin. Podali si ruce, ruská hlava státu k pozdravu připojila potutelný úsměv. Ale vyměnili si i několik zabijáckých pohledů.

Porošenko včera na Ukrajině rozpustil parlament, krize v zemi pokračuje. Dnes se vydal letadlem do Minsku, kde se zúčastnil vrcholné schůzky se zástupci EU v čele se šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashton. A za účasti prezidentů Putina, Lukašenka (Bělorusko) a Nazarbajeva (Kazachstán).

Porošenko u kulatého stolu prohlásil, že jediným účinným nástrojem k ukončení krveprolévání na východní Ukrajině je nastolit účinnou kontrolu rusko-ukrajinských hranic. Nelíbí se mu údajné pokračující dodávky zbraní proruským separatistům. Navrhl propustit válečné zajatce a zřídit monitorovací skupinu, která by zjistila skutečné škody, které by celní unii Rusko, Bělorusko a Kazachstán, mohlo způsobit přidružení Ukrajiny k Evropské unii a volný obchod s EU. 

Podle Porošenka by všichni aktéři z ukrajinské krize chtěli vyjít důstojně. "Rozhoduje se tu o osudech světa a Evropy. Mým cílem je ukončit krveprolití a začít proces hledání politického kompromisu," řekl Porošenko podle agentury ITAR-TASS.

Podle ruského prezidenta Putina má prozápadně laděný Kyjev přihlédnout k zájmům ruskojazyčného jihovýchodu Ukrajiny a začít jednat s představiteli těchto regionů o míru. "Jsme připraveni jednat o vyhrocené krizi na Ukrajině, kterou nelze vyřešit další eskalací násilí, bez přihlédnutí k zájmům jihovýchodních oblastí země, bez mírového jednání s jejich představiteli," řekl ruský prezident.

Putin naopak poukázal na provázanost ukrajinské ekonomiky s Ruskem. Rusko by prý mohlo utrpět až stamiliardové ztráty, kdyby výrobky z Evropské unie pod pláštíkem bezcelně dováženého ukrajinského zboží zaplavily ruský trh. Rusko podle Putina nezpochybňuje právo Ukrajiny na sebeurčení a na výběr vojenských a hospodářských spojenců. Ale doufá, že příslušné kroky Kyjev nebude činit na úkor Ruska.

gabreta ( 26. srpna 2014 22:32 )

V tom tvým oslavovaným Rakousku samej fašoun a člen SS. I prezident měl problém se svojí minulostí!! Každej má holt nějakou co?? A co ty. Běhávals s páskou PS-VB???

gabreta ( 26. srpna 2014 22:27 )

S těma Rakušákama bych to nepřeháněl. Vždyť to jsou possraní Němci v teplákách. Ne nadarmo jim Němci říkají "halb Deutsch"!!!

.abcd.abcd. ( 26. srpna 2014 20:23 )

Pitomečku zběhlej, kdopak ti postavil Hofmuzeum? Kdopak zachrańoval ty vaše trosky na trůně? Co sem pleteš komunismus, kdyby nás ten potentovanej frajer z vašeho rakouskýho Broumova nepřepadl, byli by jsme na tom hospodářsky zase jako po první světový, bejku. Líp jak celý Rakousko. Máš houbelec páru.

ernstthal ( 26. srpna 2014 20:16 )

To jsme si všimli z let 1948-1989 To jste úspěšně kopírovali ruskou vesnici a kolchoz abcd máš 1 za postřeh

chanel5 ( 26. srpna 2014 20:14 )

Zobrazit celou diskusi