Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruský konvoj vjel bez povolení na Ukrajinu: Jde o invazi, nadává Kličko!

Autor: ČTK, shp - 
22. srpna 2014
15:00

Krize na Ukrajině se zhoršuje! Ruský konvoj desítek kamionů s údajnou humanitární pomocí, přesto s poloprázdným nákladem, vjel bez oficiálního souhlasu ukrajinských úřadů do Luhansku. Za hranice se dostalo až 280 vozidel. Politici v Kyjevě teď zuří, jde podle nich o jasnou invazi.

Kyjev obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i z přímé invaze. Nákladní vozy nedoprovázejí představitelé Červeného kříže, jak bylo původně domluveno, ale ozbrojení separatisté.

Hranici podle ukrajinských pohraničníků už přejelo 145 z 262 ruských kamionů. „Ukrajinští pohraničníci a celníci nebyli připuštěni ke kontrole nákladu,“ uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Podle posledních informací agentury Interfax vyrazilo na Ukrajinu 280 vozů.

Je to porušení všech mezinárodních práv. Konvoji byla udělena jasná pravidla. Na cestě ho měl doprovázet Červený kříž. Není to nic jiného než invaze. My chceme na Ukrajině mír, ale zdá se, že jediné, co chce Rusko, je provokovat,“ řekl Vitalij Kličko německému Bildu.

Západní svět se musí přidat na stranu Ukrajiny a zvýšit tlak na Putina, aby téhle agrese byla ukončena,“ dodal Kličko, někdejší boxer a starosta Kyjeva.

Ukrajina se nicméně podle šéfa SBU vynasnaží nenechat se zatáhnout do provokace, aby se vyvarovala obvinění, že proti konvoji uplatnila sílu.

"Odpovědnost za bezpečnost ruského konvoje pohybujícího se po území, které dočasně nekontrolují ukrajinské síly, leží výlučně na Rusku," upozornil mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

Povstalci slíbili, že palbu přeruší i bez oficiálně vyhlášeného příměří. „Děláme to v zájmu obyvatel Luhanska, aby mohli bez překážek dostat humanitární pomoc,“ řekl ruské agentuře Interfax nejmenovaný člen povstaleckého vedení.

Video Záhadný ruský konvoj s pomocí: Veze rakety a BUKy, vtipkuje internet - Reuters
Video se připravuje ...

Moskva oznámila, že není ochotna dál tolerovat jakékoli zdržování humanitárního konvoje a že kolona se začíná přesouvat k Luhansku.

„Všechny záminky pro zdržování dodávky pomoci do zón v situaci humanitární katastrofy byly vyčerpány. Rusko se rozhodlo jednat. Náš konvoj s nákladem humanitární pomoci se dal do pohybu směrem k Luhansku,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

juran ( 24. srpna 2014 20:01 )

 tak nevim, teď jsem ve zprávách (tuším na tv NOVA) viděl, že na nemocnici v Doněcku stříleli separatisti. Zní to hodně logicky. Být ve válce, taky bych střílel po svejch.

frantaklika ( 23. srpna 2014 17:03 )

bylo by zajímavé vědět, kde má Kličko zainvestované vyboxované miliony, to by vysvětlovalo proč mu tak jeblo

hufnagll ( 23. srpna 2014 11:07 )

Vitalii, málo jsi dostával do palice,málo.Škoda.Jako sportovec dobrej ale jako politik? Ty rány do palice fakt chybí.

evita5555 ( 23. srpna 2014 09:41 )

Nikto tu nespomína najväčšiu sviňu v dejinách, ktorá tiež poriadne podkuruje a to je Tymošenková. Ako zázračne sa vyliečila z ochrnutia, asi ako Rázlová zo sklerózy. A teraz systémom, že keď nebudem môcť kradnúť ja, nebude nikto.

stanislavpolacek ( 23. srpna 2014 08:47 )

Až si Klikoun bude dávat pěstí tak jedině před zrcadlem,aby měl svědka, blbeček.

Zobrazit celou diskusi