Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boje na Ukrajině nekončí: Povstalci sestřelili v Luhansku armádní stíhačku!

Autor: tp, ČTK - 
17. srpna 2014
12:12

I přes humanitární konvoj na hranicích s Ukrajinou boje pokračují a separatisté i armáda se tvrdě střetávají. V noci sestřelili separatisté další stíhačku Ukrajiny, ovšem pilot se stačil katapultovat a vojáci jej poté dopravili do bezpečí. Situace se však stále zhoršuje.

Ukrajinští vojáci obsadili část jedné z luhanských čtvrtí a na místním policejním oddělení vyvěsili ukrajinskou vlajku. Oznámil to dnes v Kyjevě mluvčí protipovstalecké operace Andrij Lysenko. Uvedl rovněž, že přes rusko-ukrajinskou hranici pronikl další konvoj těžké ruské výzbroje určené pro oddíly separatistů. V koloně byly podle něj i raketomety Grad. Ukrajinské velení rovněž oznámilo, že povstalci sestřelili na východě Ukrajiny armádní stíhací letoun.

Jednotky ukrajinské armády podle Lysenka obsadili část čtvrti Žovtneve v Luhansku a zmocnili se obvodní policejní stanice, na níž vztyčili státní vlajku. Operace se uskutečnila v rámci širší ofenzivy na severovýchodním předměstí Velyka Verhunka.

Lysenko s odvoláním na informace ukrajinských pohraničníků dále uvedl, že byl zaznamenán další přesun ruské vojenské techniky, která má být přes hranice přepravena separatistům. V koloně byly podle mluvčího tři baterie raketometů Grad. Ruské letectvo v posledních 24 hodinách desetkrát narušilo ukrajinský vzdušný prostor, informoval dále Lysenko.

Ukrajinské velení oznámilo, že východoukrajinští povstalci sestřelili v noci na dnešek nad Luhanskou oblastí armádní stíhací letoun MiG-29. Pilotovi se podařilo katapultovat a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí. Podle agentury Unian se stroj vracel z bojové akce, při níž zničil bojové postavení povstalců a velké množství jejich bojové techniky.

Povstalcům se od počátku povstání podařilo sestřelit už několik ukrajinských letadel, kromě nadzvukových stíhaček MiG-29 to byly zejména bitevníky Su-25 a několik bezpilotních aparátů. Záměna s vojenským letadlem podle názoru některých expertů způsobila i tragický konec malajsijského dopravního letadla, na jehož palubě v polovině července po zásahu raketou zahynulo bezmála 300 lidí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ninka64 ( 18. srpna 2014 20:41 )

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

ninka64 ( 18. srpna 2014 20:40 )

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

ninka64 ( 18. srpna 2014 20:39 )

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

ninka64 ( 18. srpna 2014 20:39 )

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

tgbb ( 17. srpna 2014 16:19 )

Domů se nevrátím, ale plánuju, že půjdu za našimi příbuznými tady v Rusku. Doma budu za dezertéra, ale já necítím žádný stud nebo něco, za co bych se měl stydět. Nejsem voják, neprošel jsem regulérním výcvikem a nesložil jsem nikomu přísahu. Poslali nás na frontu bez těchto zákonných formalit. A z dezerce nemůže být obviněn někdo, kdo nesložil přísahu, to už jsem si zjišťoval u právníka přes kamaráda. Ale na Ukrajině jsou dnes právníci k ničemu. Rozhodují jenom peníze a známosti u oligarchů. Ti dnes řídí Ukrajinu, ne politici v Kyjevě. Ale vím, že někteří z nás se vrátí na Ukrajinu, protože musí kvůli svým rodinám. Voják, který má rodinu ještě na Ukrajině, a ta ještě neutekla ze země, tak ten nemůže zůstat v Rusku, protože jeho rodině by na Ukrajině tajná služba z Kyjeva udělala ze života peklo. Z naší jednotky počítám se vrátí jen polovina, co tak odhaduji. Mají tam rodiny a děti. Chudáci děti. Kyjev jim ty děti asi sebere, nenechají je vyrůstat v rodině dezertéra. Říká se, že vojáci raději půjdou před soud za dezerci, ale že je soud neodsoudí kvůli formalitám a tomu, že nesložili přísahu, takže de facto nikomu slib věrnosti nesložili. Ale já se obávám, že je zastřelí anebo minimálně jim vezmou děti. Ukrajina krvácí, ale já s tím nemůžu nic udělat.“http://aeronet.cz/news/ukrajinsti-dezerteri-v-rusku-museli-jsme-k-vam-prejit-kyjev-nam-ne dava-najist-ani-napit-pijeme-vodu-z-kaluzi-mame-prujmy/

Zobrazit celou diskusi