Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ukrajinská vláda odstoupila: Zemi zmítané boji čekají předčasní volby!

Autor: shp, ČTK - 
24. července 2014
21:07

Vláda boji zmítané Ukrajiny odstoupila. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk v souvislosti s rozpadem většinové vládní koalice v parlamentu, což podle médií otvírá cestu k předčasným parlamentním volbám.

„Není-li nová koalice a ta stávající se rozpadla, pak jsou vláda a premiér povinni odstoupit. Ohlašuji demisi v souvislosti s rozpadem koalice a zablokováním vládních návrhů,“ řekl Jaceňuk v parlamentu podle webu listu Ukrajinska pravda.

Současně zdůraznil, že se "za žádných okolností" nepokusí vytvořit novou vládní koalici své strany Vlast s promoskevskými komunisty a Stranou regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Varoval však, že rozpad koalice bude mít následky v podobě neprůchodnosti návrhů potřebných zákonů parlamentem. To může Kyjev připravit o možnost nakupovat zbraně či palivo pro armádu, anebo naplnit podzemní zásobníky zemním plynem.

Vládní koalici, která vznikla při únorovém svržení Janukovyče, dnes opustily strany UDAR a Svoboda, jakož i skupina nezařazených poslanců, aby umožnily prezidentu Petru Porošenkovi vypsat předčasné parlamentní volby.

Ty mají parlament očistit od "moskevských agentů" a dokončit úplnou obměnu ve vedení státu.

Pokud do 30 dnů nevznikne nová koalice s podporou nejméně 226 ze 450 poslanců, prezident podle ústavy má právo rozpustit parlament a vypsat volby. Porošenko se již dříve vyslovil, že by se nové volby měly konat koncem října.

Jaceňukova demise by podle agentury Reuters mohla nadělat problémy v centru ukrajinského rozhodování v okamžiku, kdy se Kyjev potýká s financováním války s proruskými povstalci na východě země a s následky pádu malajsijského civilního letadla s 298 oběťmi na životech.

Lucio1 ( 5. října 2014 11:09 )

Já mám takový pocit, kam Amerika strčí "čenich" je to akorát katastrofa, Vietnam,Afganistán, Irák...Teď ještě podpořit ukrajinské fašisty a je to..

vrtajzub ( 25. července 2014 10:01 )

Jediné, čo sa ukrajinskej vláde podarilo, privisť na mizinu ukrajinu !

vrtajzub ( 25. července 2014 09:58 )

czrus - ahoj priateľu ruský bratu. To vieš Kijev si myslel, že ked Amerika a EU platila MEJDAN tak bude platiť aj občiansku vojnu. Peniazí net, vajna nebudet !

czrus ( 25. července 2014 09:26 )

Nizozemí vyšle 40 vojáků, aby hledali těla obětí havárie na Ukrajině http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_25/Nizozemi-vysle-40-vojaku-aby-hledali-tela-obeti-ha varie-na-Ukrajine-2997/

czrus ( 24. července 2014 23:28 )

Francie: vrtulníková loď Mistral je připravena na plavbu do Ruska - VIDEO http://czech.ruvr.ru/2014_07_24/Francie-vrtulnikova-lod-Mistral-je-pripravena-na-plavbu-do- Ruska-VIDEO-8727/

Zobrazit celou diskusi