Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krveprolití v Doněcku: Fotky hrůzy! Tohle už je válka, říká nový prezident

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2014
11:37

Milionový Doněck ovládl strach, ulice směřující k letišti blokují vojáci, nad městem krouží bitevní letouny. A na internetu se objevují děsivé snímky mrtvých proruských rebelů. Na východě Ukrajiny vypukla válka, myslí si nově potvrzený ukrajinský prezident, "čokoládový král" Petro Porošenko. Hrůzy chce však zastavit. Podaří se mu to?

Klid zbraní dnes ráno dočasně zavládl v Doněcku po krvavé bitvě o místní letiště, která si vyžádala mezi separatisty až padesát mrtvých. Proruští vzbouřenci ovládající město v obavě z dalších útočných akcí armády vyhlásili zákaz nočního vycházení. Během středečního dopoledne však přišly zneklidňující zprávy - v Doněcku se opět střílí... V dramatické bitvě o letiště přitom opět nasadila armáda bojové vrtulníky i bombardovací letectvo. Ztráty na životech jsou zatím na straně rebelů. Po výbuchu protitankového granátu přitom včera zemřelo údajně přes 35 separatistů.

Porošenko: Tyto hrůzy ukončíme

Tvrdý zásah ukrajinských vojáků následoval krátce po výzvě Moskvy, aby nové ukrajinské vedení skoncovalo s válkou proti vlastnímu obyvatelstvu. Prezident Porošenko ale dal najevo, že hodlá v "protiteroristické operaci" pokračovat. "Na východě jsme ve válečném stavu, Krym obsadilo Rusko a je tu velká nestabilita. Musíme reagovat," tvrdí Porošenko a podle Die Zeit dodává: "Už nedovolíme, aby tito teroristé unášeli a stříleli lidi, obsazovali budovy a porušovali zákony. Tyto hrůzy ukončíme, vede se tu opravdová válka proti naší zemi."

Rusko přitom dnes znovu varovalo ukrajinské vedení před rozšiřováním vojenské operace na východě Ukrajiny. Podle kremelského poradce Jurije Ušakova takové jednání zavádí ukrajinskou krizi do slepé uličky a blokuje případný dialog s povstalci. "Provokační násilné akce na východě Ukrajiny nikam nevedou," řekl novinářům Ušakov.

Další únos pozorovatelů OBSE

Dnes se terminál i ranveje v Doněcku dostaly pod kontrolu vojáků. Obytné domy poblíž letiště jsou prázdné: jejich obyvatelé před střelbou utekli nebo byli evakuováni. Situaci na východě Ukrajiny přitom zkomplikoval další únos pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle Kyjeva za zadržením čtyř inspektorů z Dánska, Estonska, Turecka a Švýcarska stojí proruští radikálové. Separatisté to odmítají.

Ukrajinská agentura Unian dnes také oznámila, že v Doněcku zmizel polský římskokatolický kněz Pawel Witek. Zprávu potvrdila i polská média, podle nichž Witek působil v kostele nedaleko od doněckého letiště.

Ústřední volební komise mezitím potvrdila vítězství Petra Porošenka v prezidentských volbách. Jde o podnikatele, který vlastní jednu z největších čokoládoven na světě. Mezi prvními gratulanty byl se slibem "naprosté podpory" prezident USA Barack Obama.

e.44 ( 28. května 2014 22:52 )

To mě jako přirovnáváš k nasazenejm ruskejm provokatérům, rozněcovačům nepokojů? Tak tos mě vážně pobavil

czrus ( 28. května 2014 22:33 )

NEMUSIS NIC VERIT A NI SE MNOU BAVIT , TAKOVY JAKO SES TY BYLI NA MAJDANU A HAZELI BENZIN-LAHVE NA POLICAJTU, A TET NEVEDI KUDY KAM UTIKAT , UZ ZACALI ICH ZABIJET .

e.44 ( 28. května 2014 22:26 )

Hloupej seš leda ty když si myslíš, že ti někdo uvěří, že sem ty kvanta zjevně jednostranný propagandy cpeš jen tak

czrus ( 28. května 2014 22:25 )

HLUPA VOPICA MYSLI ZE JE VUDCE SVETU ! Obama je přesvědčen o tom, že si USA zachovají pozici světového vůdce http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_28/Obama-je-presvedcen-o-tom-ze-si-USA-zachovaji-pozici-svetoveho- vudce-8078/

czrus ( 28. května 2014 22:23 )

EU odmítla omezení ruských investic do evropské ekonomiky ! http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_28/EU-odmitla-omezeni-ruskych-investic-do-evropske-ekonomiky-3698/

Zobrazit celou diskusi