Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrtulníky a stíhačky na jedné straně, minomety na druhé: Tvrdý střet o letiště v Doněcku!

Autor: ČTK, simao - 
26. května 2014
20:15

V Doněcku na východě Ukrajiny dnes propukly nové boje mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou. Atmosféra pořádně houstne, stejně jako dým nad Doněckým letištěm, nad kterým ukrajinské vrtulníky a stíhačky dokonce spustili střelbu. Vše začalo ráno, když separatisté pronikli do areálu letiště, které bylo dosud pod kontrolou armády...

Podle agentury Interfax útok na letiště začal nad ránem, kdy do areálu dorazilo několik desítek ozbrojenců. Jménem povstalecké Doněcké lidové republiky vyzvali ukrajinské vojáky, aby letiště opustili. Z mezinárodních spojů měl dnes Doněck odbavovat letecké linky z Dubaje, Mnichova a Kréty.

Následoval útok na letiště, při němž povstalci použili velkorážné kulomety, minomety a granátomety. Podle očitých svědků se intenzivně bojovalo i v době, kdy nad přistávací plochou kroužila civilní letadla!

Ukrajinská armáda odpověděla nasazením stíhacích a bombardovacích letounů a bojových vrtulníků. Podle místních novinářů se povstalcům jeden vrtulník podařilo sestřelit. Nebe nad Doněckem křižovaly mimo jiné stíhací letouny Su-27. Nad letištěm stoupal černý dým a v okolí se rozléhaly výstřely ze samopalů.

List Ukrajinska pravda napsal, že ukrajinské velení zahájilo v Doněcku "protiteroristickou operaci", což je termín používaný Kyjevem pro akce namířené proti ozbrojeným povstaleckým skupinám. Povstalci dostali ultimátum, aby složili zbraně a vzdali se armádním jednotkám. Protože to odmítli, zahájila vojska s podporou letectva útok. Po výstražné palbě z letounu Su-27 zasadil vzbouřencům několik leteckých úderů letoun MiG-29, uvedl ukrajinský list. Armáda zprý ničila několik palebných postů separatistů a akce si vyžádala oběti, napsal bez dalších podrobností.

Chaos na letišti

Podle televize Espreso letecké údery vnesly do řad separatistů chaos. Když se do operace zapojil výsadek ukrajinských parašutistů, část povstalců letiště vyklidila a ukryla se v okolní civilní zástavbě. Nicméně vedení vzbouřenců podle agentury Interfax na Twitteru později oznámilo, že "lidová armáda Doněcké lidové republiky" obnovila kontrolu nad letištěm a že letecké údery vládních sil jsou zatím přerušeny.

Odpoledne se rozhořely střety i kolem doněckého železničního nádraží. Ruská tisková agentura ITAR-TASS informovala o přestřelce provázené výbuchy, zatímco ukrajinská média psala o evakuaci administrativní budovy kvůli sérií výstřelů, které na ni někdo vypálil. V budově později zřejmě jeden z projektilů způsobil požár.

Vzbouřenci podle agentury Interfax oznámili, že o život přišli nejméně dva lidé a jedno dítě utrpělo zranění. Pod palbu ostřelovačů se pak prý nedaleko letiště dostala skupina ruských a zahraničních novinářů, kteří kvůli křížové střelbě nemohli místo přestřelky opustit.

Ukrajinská správa civilního letectví během dne oznámila, že doněcké letiště Sergeje Prokofjeva dočasně zastavuje provoz. Letoví dispečeři opustili řídící věž a odmítli převzít odpovědnost za provoz. "Nad letištěm létají jen vojenské letouny, a ty si dělají, co chtějí," řekl agentuře Unian jeden z dispečerů.

Doněcké letiště bylo terčem útoku povstalců už několikrát. Jednotky armády a Národní gardy útoky zatím vždy odrazily, armádní hlídky byly v posledních týdnech rozmístěny v letištním terminálu i podél ranvejí.

cid2000 ( 28. května 2014 19:02 )

Bohužel, tuhle hrůzu na Ukrajině vyvolalo USA podporou nacistů,banderovců.Před 3 měsícema tam byl klid.Teď už se rozjela mašinérie na obou stranách,jak banderovců.nacistů a Pravého sektoru,tak i proruských povstalců.To vyhovuje teď jak USA tak i Rusku.Černého Petra vyhraje EU slavnostně.Kníže,Zeman,Stropnický,Zaorálek a Štětina si mohou zatleskat.Gratuluji jim.Ještě,že vše zaštiťuje Česká pravdivá demokratická Tv ČT24.

czrus ( 26. května 2014 22:00 )

TADI JE VESTI PREZ 30 minut ! http://lifenews.ru/watch-live

czrus ( 26. května 2014 21:17 )

Žena, která v Oděse přežila: ukrajinská vlajka je vlajkou katanů http://czech.ruvr.ru/2014_05_07/Zena-ktera-v-Odese-prezila-ukrajinska-vlajka-je-vlajkou -katanu-0901/

czrus ( 26. května 2014 21:13 )

Ukrajinská armáda zastřelila zhruba 30 svých spolubojovníků http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_23/Ukrajinska-armada-zastrelila-zhruba-30-svyc h-spolubojovniku-9442/

czrus ( 26. května 2014 21:05 )

Nová ukrajinská vláda souhlasí s rozmístěním PRO USA výměnou za pomoc ! http://czech.ruvr.ru/news/2014_03_05/Nova-ukrajinska-vlada-souhlasi-s-rozmistenim-PRO-USA-vym enou-za-pomoc-1508/ TAK ZE ASI VAM TO JASNE ! PROC USA spolu s cernou usatou opicej lezu na Ukrainu ? aby postavit nuz RUSSII do krku , ale nevedi ze Kuba a iny staty jeste ikzestuji , staci inom vodpalit 2-5 atomovki v oceane a 100 m val vody splachne USA do zachodu !

Zobrazit celou diskusi