Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko je ochotno vyjednávat o plynovém dluhu: Zaplaťte - a my zlevníme!

Na Krymu stoupá neklid.
Na Krymu stoupá neklid.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, lvi - 
17. května 2014
06:45

Na okupovaném Krymu stoupá neklid! Místní Tataři připravují na neděli velkou demonstraci, Putin dnes část z nich přijal v Kremlu, aby se pokusil odvrátit konflikt. Rusko zároveň přistoupilo na další jednání o ukrajinském plynovém dluhu: Zaplaťte, a my zlevníme! vzkázalo Ukrajině.

Recept na zklidnění výbušného ukrajinského sporu už včera navrhl ukrajinský miliardář Rinat Achmetov, který vyslal do ulic neklidného Mariupolu hlídky svých zaměstnanců. Akce podle ukrajinských médií zabrala; navzdory varování od svých kritiků oligarcha dokonce uzavřel písemnou dohodu se zástupci separatistů.

Moskvě mezitím tlak na Ukrajinu přinesl nové problémy - tvrdou kritiku od OSN a hrozící vzpouru krymských Tatarů. Na memorandu o zajištění pořádku a bezpečnosti v Mariupolu se zástupci Achmetovova holdingu Metinvest dohodli se separatisty z vedení "Doněcké lidové republiky".

Povstalci se v dokumentu zavázali k odzbrojení "domobrany" a slíbili, že se zdrží okupace správních budov. Ukrajinskou armádu signatáři memoranda vyzvali ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie, která prý dohodu respektuje.

Podle listu Ukrajinska pravda ale není jisté, zda dohoda Achmetova s povstalci zajistí regionu klid. List otiskl výzvu šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka, jenž žádá trestní stíhání Achmetova pro "spolupráci s teroristy".

Zákaz shromáždění

Neklid stoupá na okupovaném Krymu, kde se na neděli připravuje mohutná demonstrace místních Tatarů. Šéf krymských úřadů Sergej Aksjonov v obavě před konflikty zakázal pořádání jakýchkoli veřejných shromáždění v období do 6. června. Podle tatarských aktivistů se očekávalo, že na shromáždění v Simferopolu přijde v neděli až 40 000 lidí. V ulicích města se už nyní údajně objevují zesílené hlídky policie, tanky a policejní autobusy.

Odvrátit hrozící konflikt se dnes v Moskvě snažil prezident Vladimir Putin, který v Kremlu přijal skupinu krymských Tatarů. „V žádném případě nedopustíme, aby se krymskotatarský národ stal rukojmím sporů včetně těch mezistátních, například sporů mezi Ruskem a Ukrajinou,“ konstatoval Putin. Zájmy krymských Tatarů jsou podle šéfa Kremlu nyní spojeny s Ruskem, zájmy "třetích zemí" by prý krymští Tataři hájit neměli.

Vraždy, mučení, únosy

Nevoli dnes v Moskvě vyvolala také zpráva pozorovatelů OSN, kteří během dubna monitorovali stav lidských práv na Ukrajině. Zpráva kontrolorů úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva upozorňuje na případy vražd, mučení a únosů, jichž se dopouštějí protivládní ozbrojenci na východě Ukrajiny.

Dokument zvlášť upozorňuje na tíživou situaci krymských Tatarů. Rusko dokument s veškerým důrazem odmítlo. „Zpráva vysokého úřadu nemá nic společného s reálným stavem věcí,“ konstatovalo ruské ministerstvo zahraničí. Autoři zprávy podle Moskvy ignorovali "mimořádně hrubé zločiny samozvaných kyjevských úřadů" včetně únosů, poprav, mučení a věznění bez rozsudku.

Nové jednání o plynovém dluhu

Příznivější tvář ukázala dnes Moskva vůči Kyjevu v nové nabídce na jednání o ukrajinském plynovém dluhu. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že Rusko je připraveno jednat o slevě na plyn pro Ukrajinu, pokud Kyjev zaplatí alespoň 2,2 miliardy dolarů (44,8 miliardy Kč), které Rusku za plyn dlužil k 1. dubnu.

Celkový dluh Ukrajiny za odběr plynu podle Moskvy přesahuje 3,5 miliardy dolarů. Kyjev ale trvá na výrazné slevě a cenu plynu, jak ji stanovila Moskva, považuje za diskriminační.

O víkendu má na Ukrajině pokračovat jednání u kulatého stolu zaměřené na řešení vnitroukrajinského sporu. Podle místopředsedy ukrajinského parlamentu Ruslana Košulynského se uskuteční v sobotu v Charkově; původně se předpokládalo, že zasedání bude svoláno do Doněcka, pokud se podaří zajistit dostatečnou bezpečnost.

Prvního kola jednání u kulatého stolu se ve středu v Kyjevě zúčastnili zástupci parlamentní většiny i opozice a představitelé nevládních organizací. Zástupci proruských vzbouřenců, kteří na východě Ukrajiny okupují správní budovy a kladou ozbrojený odpor armádě, přizváni nebyli.

czrus ( 24. května 2014 19:01 )

olkl: Rusko za staletí nemá jediný výrobek, či značku, kterou by znal celý svět...Něco jako Google, Coca-Cola, IBM...Promiň mužiku, ale to naše (ne tvoje) česko má víc - třeba Baťa, Pilsner Urquel, Škoda...pokud ti Škoda nevyhovuje, tak třeba Porsche (rodák z Československa)! Vy máte hov.no na věčné časy a nikdy jinak! ja s tebe pobliju ! ty asi nevis co to je KATJUSA ? VED TRUBO ! tak to je 1 Russki boevy rakety, jak zacina striljat tak fasisty utikali az do Francii a do USA , A to je Russki raketnicy ne od USA ! a tohle je novejsi KATJUSA , jen kukni jak to vypada ! http://www.youtube.com/watch?v=tvntHazo6hE http://www.youtube.com/watch?v=LSXMhaFntrU http://www.youtube.com/watch?v=QK12Oah5waI

czrus ( 24. května 2014 16:42 )

Putinovo ultimátum ! Heski clanek ! spremsa EU mrznut v zime ! http://www.zvedavec.org/komentare/2014/05/5988-putinovo-ultimatum.htm

vrtajzub ( 23. května 2014 21:18 )

czrus - zbytočne vysvetluješ prvákovi základnej školy na akých princípoch funguje kvantová fyzika, alebo chcieť od blbca aby rozumel integrálom. Neplýtvaj energiou, tu si na blesku cz, portál pre spodinu a nedajbože ked sa tu objavíé niekto, kto si dalej vidí od špičky nosa, tak by tá svorka hlupákov trhala dotyčného zaživa. Oser blbcov,tí tak rozumejú akurát tomu, čo vyserú.Tu fakt nie je miesto pre tento typ debát . Ešte tak o Kramnom a Bartošovej, Rolincovej,Toto tu frčí !!!! 1800 diskusných príspevkov o Kramnom hovorí za všetko !. Bulvár im pripravuje bahno, jak pre svine, tak ich nechaj ich osudu, nech sa bahnia !Zábava pre tupcov, šitá na mieru !

vrtajzub ( 23. května 2014 21:00 )

czrus - Nešpiň sa priateľu s odpadom, čo si od nosa dalej nevidí, malí a bezvýznamní, čo v riti boli, hovno videli. Držím medveďovy palce aj na nohách. Tie ich sankcie proti Rusku rozpadajúcej sa EU Rus položí na lopatky položí na lopatky. Nemec pochopil, Čecháček pochopí ťažko, ten stále žije v minulosti, ked Karol IV. bol pojmom.Krpatý národ sa hrá na mamuta. V Tungušskom lese po dopade meteoritu je obrovský nález diamantov. USA je zadlžené, vojnou by rado zmazalo dlhy. V amerike sú demonštrácie proti Obamovi a jeho petolízačom, to vám v mediach nepovedia, majú stiashnutú riť, že by im do nej nevošiel ani zastrúhaný vlas !. Kam sa hrabe NATTO so svojou vojenskou technikov. Nemali čas na vývoj nových technologií, lebo len po svete zabíjali a kradli. Nech si skúsia zaútočiť žobráci, ! Putin chmatol čierneho satana za papulu a nepústí, kým sa nedosere.Ukrajinu Rus nepustí, to by tam bol hned nasáčkovaný američan, hladný po nerastnom bohatstve Ruska ! Skončili časy, ked USA držalo taktovku a všetci tancovali podľa ich muziky. Nemec je inteligentný, vie, čo by to znamenalo, keby pokračoval v sankciach, ešte Čechom nedošlo ?Takže tý proamerický petolízačí, už ste dolízali, môžte si vzájomne vylyzovať rite !Taktovku drží RUS !PUTIN naštartoval zmeny a už sa dejú, len vy nevidíte tupečkové, lebo si vidíte tak akurát na špičku vlastného zdutého nosa a pre pivné brucho ani na špičku topánok !

japos22 ( 22. května 2014 14:12 )

Jen pokračuj - je zábavné sledovat, jak tě strohá zpráva dokáže rozrušit - zase jsi vynechal prášek

Zobrazit celou diskusi