Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Referenda na Ukrajině doprovázejí boje v ulicích: Plánuje se druhé kolo o připojení k Rusku!

Autor: ČTK, tp - 
11. května 2014
12:05

Na východě Ukrajiny začala dnes ráno referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, která zorganizovali proruští separatisté. Ve Slavjansku byla v době jeho zahájení slyšet intenzivní střelba provázená explozemi granátů.

Vláda v Kyjevě i západní země považují referendum za nelegální. Informace o střetech přišly i z města Krasnyj Lyman. Hlasování ve městech Doněck a Luhansk se prý ale přesto koná. Opět se střílí na "frontové linii" u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjanska. Mluvčí tamních vzbouřenců tvrdí, že jsou oběti, kolik se ale zatím neví.

Ozbrojené incidenty se zřejmě odehrávají i v dalším doněckém městě Krasnyj Lyman. Vůdce separatistů v Doněcku Denis Pušilin uvedl, že nemají zprávy ze dvou tamních volebních středisek a že se ve městě odehrávají střety rebelů s ukrajinskými ozbrojenými silami. Vážné problémy mají prý organizátoři referenda i v Luhanské oblasti. Tamní mluvčí Vasilij Nikitin agentuře řekl, že mimo jiné v jednom volebním obvodě ozbrojení lidé z "nějaké národní gardy" zastrašují voliče.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v sobotu obyvatele obou oblastí varoval před tím, že radikály prosazovaná federalizace znamená "sebedestrukci". "Pro tyto oblasti je to krok do propasti," zdůraznil a poukázal na to, že samostatnost přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva.

Obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti se silnou ruskojazyčnou menšinou mají možnost hlasovat o tom, zda jsou pro samostatnost "lidových republik." Pokud se lidé vysloví pro, není zcela jasné, zda výsledek povede k úplné nezávislosti, samostatnosti v rámci případné budoucí ukrajinské federace či dokonce o připojení k Rusku.

Není jasné, kolik obyvatel se do referenda zapojí, organizátoři ale už tvrdí, že účast je vysoká. Separatisté v Doněcku v sobotu oznámili, že hlasování bude platné bez ohledu na to, kolik lidí k urnám přijde.

olkl ( 13. května 2014 08:40 )

Desatero správného Rusa 1) Rus nejezdí západními – kapitalistickými vozy! Máte přeci Lada, VAZ, GAZ, ZIL… 2) Rus nenosí západní oblečení a doplňky! Žádný Vuitton, Armani, Dolce Gabana…máte své onuce, holínky, maskáče, ušanky… 3) Rus odmítá kapitalistickou měnu! Žádné Dolary a EUR…máte svůj silný Rubl na věčné časy a nikdy jinak! 4) Rus odmítá jídlo a nápoje ze Západu! Již nikdy Plzeňské pivo, Francouzský koňak, hovězí steaky či vepřové pečeně…máte rybu, butrbrot a Stolichnuyu 5) Rus nekouří imperialistické americké cigarety! Žádné Marlboro, pouze machorku! 6) Rus nejezdí na západní dovolené! Máte svůj ukradený Krym s Artekem a moře pro utužení zdraví je doporučováno zvláště Severní moře. 7) Rus nepoužívá západní mobilní telefony! Pouze typy Elektronika, za odměnu lux. verze z Číny. Hlavně nezapomenout – Pozor, nepřítel naslouchá! 8) Rus nepoužívá internet, západní štvavé sociální sítě jako Facebook a nejlépe vůbec žádné PC, vyvinuté a vyrobené v EU či USA. Také jejich špiónské programy nepoužíváme…žádný MAC či Windows…sami sdelaete ili skopiruete. 9) Rus neposlouchá západní hudbu! Máte Alexandrovce či Pugačevu…Kupujete jen vaše (na černo ukradená) CD, aby imperialisté nebohatli! 10) Rus nesleduje západní filmy, máte dostatek velkolepých režisérů a děl! Nikdy by si nekoupil originální (nevypálené) DVD a nepodpořil západního autora ! Opatrnosti je třeba i u filmů Sovětské produkce (např. Vlk a zajíc), aby hrdina nekouřil, nepil a nemluvil sprostě. Bůh s vámi, tovarisci!

czrus ( 12. května 2014 14:19 )

KOLEM 20 zoldaku USA uz zabili moderni zbrani co dala Russija Povstancum , 7 vertulniku sastrelili shoreli s visadkari a jeste hodne inoj techniki znicela moderni zbran ! par zoldakum USA odrubili ruci a inym VSECHNI prsty strilei ich do 1 nohi a pustili ven spatki , te iny pos-rali s toho utikaji domu do usa ! vojaci s praviho sektoru fasisty maji stratu prez 300 ! voni vsechni asi mysleli ze jdu zabijet civilni obivatele ! a tadi sou povstanci vojaci co byli v avganistanu co zabijai inom prstama !

czrus ( 11. května 2014 22:05 )

Lidi davaji svuj hlas vlade pak vlada pripoi se k RUSSII a je to konecna pro Ukrainu nebude mit a ne vychod k crnemu more ! diki USA diki CIA diki EU ! konecne lidi zacnut dobze bidlet jako Russove !

czrus ( 11. května 2014 21:51 )

namoroman: No jo no. Rozumím... Jen jestli je to pravda. Bylo by to dobré, kdyby to tak bylo a Američani to zastavili. Moc bych přál Rusům i Ukrajincům aby to skončilo a aby to bylo potom všechno dobré. Jak jsem pochopil vy Rusové jste moc hodní, dobří a trochu naivní lidé, ale to je mentalitou, kterou na Západě moc nechápou. Druhá strana je , že když se nase-rete, tak to stojí za to. A dovedete pomoct i cizímu člověku. Je správné, že dokážete držet spolu. Na takovou sílu v lidech nemá ani milion žoldáků a nemohou nad vámi vyhrát. Jak to na Ukrajině a jak to dopadne, to ukáže čas a doufám, že nebude už moc mrtvých. Tu vládu fašistů v Kyjevě snad vyženou vidlemi a potom bude všechno OK. Ale bude se tam muset udělat pořádek, tak jako v Rusku udělal Putin. Vyházet a omezit cizí oligarchy, kteří tam kradou a vyvážejí peníze do zahraničí. Už aby to bylo!!! JE TO PRAVDA V PARLAMENTU USA TAKI SE KRADE A INVESTUJE DO INYCH STATU ! ale internet kamarade to neda znicet lidi vobycajne nataci to na vidio a davaji na NET a tam to vidi celi svet ! to nejde postavit tam LZI to se odholi hnet ! a taki se videt orihenal ! proto se peru jako psy ze 1 banda pokradla penize druhoj bande co kamaradi s Putinym a vydelava v opchodech , co im tet Putin vodreze , jak budu SANKCII ! PERUTSA VO 106 ! TE NEVEDELI ze tak to dopadne , chteli potichu udelat prevrat a prachi do kapsi , a vono tet do valki atomnoj jde , a tohle neni pr=del protoze vedi ze rakety Russki leti presne v cil 100 procent maji navihacii Russku GLONAS. V Russii je hodne cizincu podnika a z USA taki sou hodne , a Putin im dodal statnich penez podporu a voni tet jedu vo 110 , a ne vo 106 ! hodne vesnic makaji u nich , maji dobryj plat ! vsechni scastny !

namoroman ( 11. května 2014 21:05 )

No jo no. Rozumím... Jen jestli je to pravda. Bylo by to dobré, kdyby to tak bylo a Američani to zastavili. Moc bych přál Rusům i Ukrajincům aby to skončilo a aby to bylo potom všechno dobré. Jak jsem pochopil vy Rusové jste moc hodní, dobří a trochu naivní lidé, ale to je mentalitou, kterou na Západě moc nechápou. Druhá strana je , že když se nase-rete, tak to stojí za to. A dovedete pomoct i cizímu člověku. Je správné, že dokážete držet spolu. Na takovou sílu v lidech nemá ani milion žoldáků a nemohou nad vámi vyhrát. Jak to na Ukrajině a jak to dopadne, to ukáže čas a doufám, že nebude už moc mrtvých. Tu vládu fašistů v Kyjevě snad vyženou vidlemi a potom bude všechno OK. Ale bude se tam muset udělat pořádek, tak jako v Rusku udělal Putin. Vyházet a omezit cizí oligarchy, kteří tam kradou a vyvážejí peníze do zahraničí. Už aby to bylo!!!

Zobrazit celou diskusi