Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zavázali nám oči a ruce a drželi nás ve sklepě! Řekl český voják, kterého zajali na Ukrajině

Autor: ljš, ČTK - 
3. května 2014
16:23

"První dva dny nás drželi ve sklepě, z toho jsme prvních osm hodin měli svázané ruce a zavázané oči," popsal své týdenní zajetí na Ukrajině český člen mise OBSE, podplukovník Josef Přerovský, který byl dnes s dalšími 11 muži propuštěn šéfem ruských separatistů. Než se ale dostal do bezpečí, zažil přestřelku. Nyní už je Čech v Německu.

"První dva dny jsme strávili ve sklepě, neustále stráženi a doprovázeni i na toaletu," popsal České televizi podplukovník Josef Přerovský. Zhruba po osm hodin od zajetí měli navíc Přerovský a ostatní rukojmí zavázané oči a svázané ruce.

"Nejhorších bylo právě prvních osm hodin. Pak už nám, asi aby nedocházelo k poškození zdraví, rozvázali ruce a umožnili nám pohybovat se v tom sklepě," doplnil podplukovník...

Důvodem dnešního propouštění je údajně obava o jejich bezpečnost v situaci, kdy se ve městě bojuje. Mezi zadržovanými vojáky je český podplukovník. "Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně," řekl Ponomarjov ruské agentuře. "Právě teď u mě sedí, hovořím s nimi a chystám se je propustit," prohlásil.

Přestřelka při odjezdu

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Nyní jsou už v Doněcku. Cesta týden zadržovaných vojáků z bojujícího Slavjanska byla podle ruských médií komplikovaná. Navzdory předběžné dohodě o hladkém odchodu mise z města narazili evropští důstojníci na přestřelku mezi vzbouřenci a ukrajinskou Národní gardou a museli vyčkat klidu zbraní.

Jejich odchod ze Slavjanska a setkání s generálním tajemníkem Rady Evropy nakonec potvrdil Jaglandův mluvčí Daniel Höltgen. Jagland už osvobozená rukojmí převezl do Doněcka, odkud mají odletět z Ukrajiny.

"Jestli vše půjde podle plánu, můžeme je dnes pozdě večer očekávat na vojenské části letiště Berlín Tegel. Letoun německé armády je už na cestě," řekla dnes odpoledne na tiskové konferenci von der Leyenová. "V evakuačním letu jsou nejen němečtí vojáci, ale i vojáci ostatních zemí - z Polska, Česka a Dánska. Moji ministerští kolegové plánují také dnes večer přijet do Berlína, aby mohli osobně své inspektory přijmout a doprovodit je na cestě do domovské země," doplnila německá ministryně.

Ve Slavjansku od pátku pokračují boje mezi jednotkami ukrajinské armády a ozbrojenými separatisty, kteří město drží už několik týdnů. Armáda už údajně vyřadila několik povstaleckých kontrolních postů na přístupech ke Slavjansku, do bojů nasadila vrtulníky. Tři z nich povstalci v pátek sestřelili.

Vojenská mise OBSE byla nedaleko Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.

Podíl civilního týmu OBSE na osvobození evropských vojáků dnes ocenil český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Mimořádný podíl na propuštění rukojmích má podle něj Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelo. "Bez nich by to bylo velmi obtížné," řekl Zaorálek. Propuštěný český důstojník se podle něj brzy vrátí do vlasti.

V noci dorazili do Německa

Sedm inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které ukrajinští separatisté týden zadržovali ve Slavjansku a dnes je propustili, dorazilo na berlínské letiště Tegel. Kromě čtyř Němců je ve skupině i český podplukovník Josef Přerovský a pozorovatelé z Polska a Dánska. Českého inspektora na letišti uvítal ministr obrany Martin Stropnický, který ho ještě dnes v noci dopraví vojenským speciálem do Prahy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ninka64 ( 7. května 2014 01:18 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Paul-Craig-Roberts-Washington-chce-zanik-Ruska- 318041/diskuse

ninka64 ( 6. května 2014 02:10 )

http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1035-video-o-ukrajinske-revoluci-fasistu-ktere-nam-m ainstreamova-media-nikdy-neukazi

ninka64 ( 6. května 2014 02:10 )

pro tebe blbe...........http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1035-video-o-ukrajinske-revoluci-fasi stu-ktere-nam-mainstreamova-media-nikdy-neukazi

ninka64 ( 6. května 2014 02:08 )

http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1035-video-o-ukrajinske-revoluci-fasistu-ktere-nam-m ainstreamova-media-nikdy-neukazi

jana999 ( 4. května 2014 19:43 )

že ti němci vůbec nic nevypráví, nějak ta spolupráce v EU nefunguje, naše noviny píšou něco jinýho, německé taky v USA taky, tak kde je pravda, tu ruskou si ani nemůžeme přečíst, ta je bokovaná

Zobrazit celou diskusi