Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plná bojová pohotovost na Ukrajině! Prezident se bojí války s Ruskem

Ukrajinské jednotky jsou v plné bojové pohotovosti
Ukrajinské jednotky jsou v plné bojové pohotovosti  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
30. dubna 2014
14:37

Hrozí vypuknutí války s Ruskem, ozbrojené síly Ukrajiny byly uvedeny do stavu plné bojové pohotovosti! To dnes oznámil v Kyjevě úřadující ukrajinský prezident Turčynov po poradě s čelními představiteli regionálních úřadů. Na východě Ukrajiny totiž dál separatisté obsazují státní budovy. A chtějí nezávilost na Ukrajině.

Ukrajinský prezident oznámil, že hrozba války s Ruskem roste, ukrajinská armáda byla proto uvedena do plné bojové pohotovosti. Vyzval proto všechny regiony, aby se připojily k obraně země. "Musíme mít možnost v případě ohrožení operativně tyto jednotky přemísťovat k podpoře jiných oblastí," poznamenal Turčynov.

Kyjev dál ztrácí kontrolu

Turčynov měl také přiznat, že Kyjev nekontroluje situaci v Doněcké a Luhanské oblasti. Uvedla to agentura ITAR-TASS. Velké problémy však pro ukrajinskou vládu v Kyjevě hrozí i v dalších oblastech - Charkovské, Chersonské, Mykolajivské, Oděské a Záporožské.

Celkově je situace na východě Ukrajiny je krizová. Úřadující prezident se obává podobně krvavých střetů, k jakým došlo na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan v únoru. Tehdy tam při protestech zahynulo přes osmdesát lidí.

Poslední nepokoje byly hlášeny z Luhansku. Separatisté po budovách prokuratury, samosprávy a televize obsadili i policejní ústředí, kde došlo k přestřelce a strážci zákona se proruským demonstrantům nakonec raději dobrovolně vzdali. Část policistů však v oblastech, ovládaných nyní proruskými ozbrojenci, přešla na protivládní stranu. Turčynov si proto dnes postěžoval i na "netečnost", "nemohoucnost" a občas i "zradu" pořádkových sil na východě země. 

Putin poprvé osobně na Krym?

Obavy nyní panují i z dalšího postupu Ruska. Prezident Vladimir Putin se podle informací deníku Kommersant chystá vůbec poprvé na Krym, který obsadily ruské jednotky kvůli "pomoci" zdejší ruské menšině. Šéf Kremlu se prý patrně 9. května zúčastní v Sevastopolu oslav vítězství ve druhé světové válce. Odcestovat tam podle zmiňovaného deníku má hned po hlavní přehlídce, která se bude týž den konat na Rudém náměstí v Moskvě. "Akce s účastí prezidenta byla zanesena do programu, otázku je třeba dohodnout s kremelskou administrativou," citoval Kommersant vysoce postavený zdroj ministerstva obrany.

venxa ( 3. května 2014 19:45 )

za prve tykani mi nevadi, to je tady samozrejmosk,vukani na severoamerickem kontinente ne-existuje. Za druhe ze jses vytvarnik a patris mezi tak zvane "Tree huggers" vysvetluje tve vcelku naivni nazory. Mozna ze znas jednoho meho byvaleho spoluzaka z prumky. Je to pry znamy filosof Josef Kroutvor. Ja byl zamestnany ve vedeni fabriky a jsem naruzivy lovec takze ke vsem zelenym a animal pratelum mam velice daleko. Tady je loveni neco jineho nez v Cesku. Zajedes si na sever do buse( potrebujes 4x4 pickup nebo full sze SUV(mel jsem rad 5,8l Bronco) a bez topografickych detailnich map a bez kompasu. a GPS se muzes velice snadno ztratit.

kkkastr ( 3. května 2014 19:17 )

Já vím kolik je u vás. Ptal jsem se proto jestli to víš i ty. Jsem a byl jsem od 16 let v roce 1982 členem Dětí Země což je sice ekologická organizace ale vždy a tehdy zvláště plnila i jiné věci. Jako výtvarník a sítotiskař jsem vyrobil spousty plakátů a samizdatů. Hrál jsem v amatérské punkové kapele , pravda ne příliš dobře ale zato s chutí. Když jsem kamkoliv na vandr zábavu došel s vlasy do půl zad vždy mne hned brali. A tím to končilo protože jsem neměl stupidní potřebu vykřikovat že Husák je vůl To u mne vždy patřilo k projevu odpadu. Zažil jsem dost komoušů kteří byli rovní a dost tzv. antikomunistů kteří práskali. Proto nemám rád když píšeš všichni Rusové jsou špatní, obyčejní vojáci kteří umírali za tuto zem jsou špatní atd. Pokud máš tolik kolik říkáš, sorry za tykání, měl bys mít pojem co je to kolektivní vina. V mém srdci je nenávist ke každé válce a ke každému bezpráví a měl jsem heslo Karla Čapka Je lepší bezpráví trpět než je páchat

venxa ( 3. května 2014 18:59 )

Ted je tady 1PM ale co mas furt stema hodinama, kazdy vul by si mell umet vypocitat rozdil, nas Eastern Time je o 6 hodin pozadu vaseho casu. A abych nezapomel, cim jsi ty pojoval v 80 letech? Tleskal jsi soudruhum kdyz jsi mel "uvedomele" proslovy?

kkkastr ( 3. května 2014 18:29 )

Nelži nám tady zbabělý udavači a nemluv tady jakoby jsi byl doma. Kolik je u vás hodin?

venxa ( 3. května 2014 18:04 )

Ty vykastrovana hlavo ja jsem v zivote nepsal ze jsem vysokoskolak. Maturoval jsem na Vyssi prumyslove skole strojnicke v Masne ulici v roce 60 takze kdyz jsem utekl v roce 68 tak jsem delal v Cesku(Tesla Hloubetin) 8 let.Zakladni vojenska sluzba(61 to 63) se zapocitavala do delky zamestnani, jestlize o tom nevis. A za to ze jsem utekl bez dovoleni od komousu tak jsem byl odsouzen(v nepritomnosti) na rok do basy a muj motocykl CZ175 Sport propadl statu(komousi to jednoduse ukradli) a muj fotr si tu motorku musel od statu kupit kdyz ji chtel. Takze kdyz si to spravne spocitas tak mi je necelych 72(jsem rocnik 42).A mimochode stbaci,dovni duvernici a udavaci co se vecpali do tzruba triceti tisic emigrandu v Kanade byli skoro vsichni do dvou let deportovani kdyz si RCMP a CIA probrali informace o tech smejdech. A pokud vim tak prave tito smejdi pak v Ceskoslovensku vykrikovali jak se tu meli spatne a srdce je tahlo zpet to toho bolsevickeho bordelu. A jestli pochybujes o tom kde ziji tak to mi je putna, za to dostanu peanut, ikdyz vim ze zit v Kanade nebo US mnoha vas.

Zobrazit celou diskusi