Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové si podmanili další základnu. Chtějí rozdělit celou Ukrajinu? Polákům prý nabídli kus!

Ruské jednotky ovládly ukrajinskou námořní základnu ve Feodosiji
Ruské jednotky ovládly ukrajinskou námořní základnu ve Feodosiji  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
24. března 2014
09:07

Rusové nasadili do akce bitevní vrtulníky, z ukrajinské námořní základny Feodosija se dnes ozývala střelba. Ukrajinci rychle kapitulovali, padla jedna z poslední ukrajinských bašt na Krymu, který je nyní ruský a kde se platí rublem. Co bude dál, ptají se mnozí? Poláci tvrdí: Rusové nám nabídli přerozdělení celé Ukrajiny! 

Rusové vojensky ovládli Krym a nadále přetrvávají obavy, zda se nyní nezaměří ruské jednotky i na další části východní Ukrajiny. Minulý týden se objevily zvěsti, že Rusové chystají pokračování své invaze. Moskva to však dementuje. S překvapivou zprávou však nyní přišlo Polsko. Prý dostalo od ruské Státní dumy (dolní sněmovna parlamentu) oficiální dopis, ve kterém mu Rusové mají nabízet, aby si také zabrali část Ukrajiny! Uvedla to polská televize TVP.

Připojte si také část Ukrajiny, vybízejí prý Rusové Polsko

Místopředseda ruské dumy a nacionalista Vladimir Žirinovskij má Varšavě podle těchto zpráv navrhovat: následujte ruské šlépěje, požadujte "odstoupení neukrajinských teritorií" a připojte pět západních ukrajinských oblastí k Polsku!

Navrhuje prý, aby se Poláci v referendu vyslovili, zda k republice připojit Volyňskou, Lvovskou, Ternopilskou, Ivano-Frankivskou a Rivnenskou oblast na západě Ukrajiny. Východ Ukrajiny by pak patrně zabralo Rusko, pouze centrální oblast by zůstala vládě v Kyjevě.

Za výplod choré mysli označil podle portálu gazeta.pl takový záměr poradce polského prezidenta Tomasz Nałęcz. Bouřlák ruské politické scény Žirinovskij však o dělení Ukrajiny nemluví poprvé. Zmínil to již dříve v průběhu března. "Jsou to tak podivné návrhy, že je nikdo nebere vážně," prohlásil mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Wojciechowski a dodal, že Žirinovskij obdrží zdvořilostní odpověď bez jakékoli zmínky o obsahu svého listu.

Boj o základnu Feodosija: Rusové nasadili bitevní vrtulníky

Rusové přitom i dnes pokračují ve vojenských manévrech na Krymu. A když to nejde silou, musí to jít větší silou. Ruská armáda totiž zaútočila na námořní základně ve Feodosiji. Do ruských rukou rychle padlo jedno z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na nyní již ruském poloostrově. Agentuře Reuters to potvrdil telefonátem přímo z nitra obsazené základny první důstojník ukrajinského námořnictva Anatolij Mozgovoj.

Uvedl, že se na základně střílelo a útočníci ukrajinské vojáky odzbrojili. Podle mluvčího ukrajinské armády Selezňova pak Rusové zaútočili na základnu s pomocí vrtulníků. Feodosijská základna byla přitom obléhaná od počátku března, Ukrajinci dosud drželi pod kontrolou muniční sklad, kasárna a další budovy na základně.

Moskva však o víkendu dál pokračovala v upevňování vojenské moci na Krymu, který v úterý oficiálně připojila k Ruské federaci. V neděli pak vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Nyní přibyla nad další.

Video Ruské jednotky obsadily základnu Belbek. - Reuters
Video se připravuje ...

kkkastr ( 25. března 2014 05:50 )

I přiživovat se na sociálních dávkách a myslně nepracovat je zlodějina. Proto se těch komunistů tak bojíš. Ti příživníky zavírali a nutili je dělat. Hnusná představa, viď, nemakačenko.

kkkastr ( 25. března 2014 05:50 )

I přiživovat se na sociálních dávkách a myslně nepracovat je zlodějina. Proto se těch komunistů tak bojíš. Ti příživníky zavírali a nutili je dělat. Hnusná představa, viď, nemakačenko.

itartas ( 24. března 2014 19:36 )

Já vůbec nechápu jednu věc, jak je možné, že naše vláda potažmo Zeman akceptuje toho fašouna Jaceňuka když ten chlap je veřejně vyfocený jak hajluje. Může mi to někdo vysvětlit co se to děje? To jako budeme sympatizovat s fašisty? Vždyť Bandera se navraždil českých a slovenských lidí proboha...co jako potřebuju víc vědět. Jako to se ti nahoře nestydí nám všem podívat do očí? Kam nás to staví, do jakého světla proboha.

itartas ( 24. března 2014 19:30 )

ninka..ani mi to neříkej nebo neusnu

itartas ( 24. března 2014 19:29 )

Zobrazit celou diskusi