Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rusko převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem: Vojáci zaútočili na základnu Belbek!

Autor: shp, ČTK - 
22. března 2014
16:38

Rusko oficiálně převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem. Ruská vlajka podle moskevského ministerstva obrany vlaje ve 147 dosud ukrajinských armádních zařízeních. Dramatická je situace na letecké základně Belbek poblíž Sevastopolu, kde se Ukrajinci odmítají vzdát. Na základnu už vtrhlo ruské obrněné vozidlo.

Z 18 tisíc ukrajinských vojáků na Krymu se údajně pouze 2000 nepřipojily k ruským silám a chtějí poloostrov opustit. Ruské jednotky základnu obklíčily. Tamním ukrajinským vojákům dali Rusové ultimátum, podle nějž se mají urychleně vzdát. Velitel základny Oleg Podovalov ale Reuters řekl, že to nemá v úmyslu.

Svědci této agentury později uvedli, že na pozemek základny proniklo ruské obrněné vozidlo. Podle svědků jsou ze základny slyšet výstřely. Neozbrojení ukrajinští vojáci se nicméně podle agentury Reuters postavili před ruské jednotky do řady a obrátili se k nim zády.

Agentura AFP informovala, že "proruské síly" dnes také zaútočily na ukrajinskou leteckou základnu Novofedorivka u města Saki na východě Krymského poloostrova. Podle agentury asi dvě stovky neozbrojených mužů pronikly do areálu, kde začaly rozbíjet okna. Ukrajinští vojáci se opevnili uvnitř jedné z budov a pokoušejí se útok odrazit.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil velení černomořské flotily, aby všem ukrajinským vojákům, kteří chtějí Krym opustit, zajistila bezpečný eskort k ukrajinským hranicím.

Ministerstvo spočítalo, že Rusko nyní kontroluje 147 armádních zařízení a většinu ukrajinské námořní flotily. Celkem Rusko obsadilo 54 ze 67 ukrajinských lodí a jednu ponorku.

Video Ruské jednotky obsadily základnu Belbek. - Reuters
Video se připravuje ...

gogo ( 22. března 2014 21:19 )

Chlapče, Tvoje štěstí je, že vůbec nevíš co mluvíš. Kdyby se tak bylo bývalo stalo, tak jsi se ani nenarodil. A Tvoji prarodiče by zdechli v plynové komoře. To Ti vůbec nedochází ani základní fakta ??

gogo ( 22. března 2014 21:16 )

Bojí se ukrajinských fašistů, pohrobků Bandery.. Bojí se pogromů..

gogo ( 22. března 2014 21:14 )

Chlapče, chtělo by to trochu studovat dějiny.. Třeba i církve svaté, jejíž tisícileté panování se brodí v krvi. Nebo dnešní Ameriky obsazující ve světě koho a co si zamane. Nebo minulé Ameriky otrokářské. Pokud "podlejší a lstivější národ neznáš", tak neznáš vůbec nic...

gogo ( 22. března 2014 21:10 )

Mluvil jsem v posledním týdnu s řadou Ukrajinců zde žijících a pracujících a všichni říkali jen jedno : Kyjev je fašistický puč. Janukovič byl sice zloděj, ale těm pučistickým prozápadním samozvancům nesahá v lumpárnách ani po kotníky. Co dělá Putin je správné. Ani jeden Ukrajinec nebyl nadšený z toho, co se nyní v Kyjevě děje.

gabreta ( 22. března 2014 19:42 )

Nedělej si starost že by "Vary" byl někde na Sibiři. Ten by byl v pohodě, protože jeho dědek tenkrát sloužil u elektrikářů, protoře nosil na klopě u kabátu takový blesky!!

Zobrazit celou diskusi