Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové na Krymu obsadili ukrajinskou ponorku! Blokace dalších plavidel pokračuje

Autor: ČTK - 
22. března 2014
13:28

Příslušníci ruského námořnictva obklířili a následně obsadili jedinou ukrajinskou ponorku Zaporižžja (Záporoží), která kotvila v zátoce Streleckaja poblíž černomořského přístavu Sevastopol. S odvoláním na televizní stanici 5 kanal to dnes napsala agentura DPA, úřady to ale zatím oficiálně nepotvrdily.

Ponorku údajně obklíčily lodě ruské černomořské flotily a pak s pomocí zábleskových granátů donutily posádku, aby se vzdala. Podle ruského portálu flot.com souhlasilo 78 mužů ukrajinské posádky s tím, že se přidají k ruskému loďstvu.

Už v minulých dnech blokovala ruská armáda v krymských přístavech několik desítek bojových lodí a podpůrných plavidel ukrajinské flotily a část z nich už obsadila. Napjatá situace byla v pátek zejména v Donuzlavském zálivu na západním pobřeží Krymu, v jehož mělkém ústí ruské jednotky potopily vraky ukrajinských lodí a bránily Ukrajincům v evakuaci.

Šéf ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov pak v této souvislosti ukrajinským vojákům na Krymu vzkázal, že mají povinnost bránit svou výzbroj, bojové lodě a vojenské objekty před útoky ozbrojenců.

Dieselovou ponorku Zaporižžja spustila Ukrajina na moře teprve před dvěma lety, po dlouhých dvaceti letech oprav. Plavidlo postavili v roce 1970 v docích tehdejšího sovětského Leningradu (dnes Petrohrad). Do výzbroje severské flotily sovětské armády byla ponorka zařazena s kódovým označením B-435. Rok před rozpadem SSSR byla převedena do černomořské flotily a v roce 1997 se při dělení výzbroje sovětské armády ve stavu boje neschopném ocitla ve výzbroji Ukrajiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kung-fu-jane ( 22. března 2014 21:55 )

Omyl, Hitler tentokrát přijde z Ukrajiny. Dnes se polovojenské fašistické a neonacistické organizace, jako jsou hnutí Trojzubec Stepana Bandery a Ukrajinské národní shromáždění-Ukrajinská národní sebeobrana(UNA-UNSO)přeměnilo na jednu politickou stranu Pravý sektor. Vzhledem k tomu, že jsou bohatě sponzorovány západem, tak brzy budou náckové hajlovat na Václaváku...

handgood ( 22. března 2014 21:02 )

rudyptak48 ( 22. března 2014 21:01 )

Mám takový dojem, že Rusi neobsadili pouze Krym, ale i tyto stránky Blesku. Žeby si už vytvářeli předmostí i v dalších zemích dřívějšího Varšavského paktu? Nakonec se budou opět opakovat Sudety, ovšem s tím rozdílem, že tentokrát to nebude Hitler, ale Putin.

reggina ( 22. března 2014 20:34 )

ve skole mu rikali pin.das nebo cu**k, ta podoba tam je...

reggina ( 22. března 2014 20:33 )

Zobrazit celou diskusi