Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka o Krym? Rusové obsadili ukrajinské vojenské lodě!

Autor: ljš, ČTK - 
20. března 2014
20:57

Vojáci v maskáčích a kuklách s kalašnikovy v rukou! Tak to v současnosti vypadá na ukrajinském Krymu. Podle fotografií, které dnes obletěly svět, to vypadá, že Rusové se svých plánů na zmocnění se oblasti nevzdali a dokonce obsadili několik vojenských lodí svého souseda.

Ukrajinských vojenských lodí, zakotvených v sevastopolském přístavu na Krymu, se zřejmě zmocnili Rusové. Naznačuje to podle agentury Reuters stažení ukrajinských vlajek z korvet Luck a Chmelnickyj.

"Zdá se, že Rusové stáhli (ukrajinské) vlajky na obou lodích, ale nevyvěsili svou vlastní," uvedl mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezňov. Podle agentury AP se obou lodí zmocnil "proruský dav", ale úřady tuto zprávu dosud oficiálně nepotvrdily.

Dalším terčem ruského útoku se podle mluvčího Selezňova stala protiponorková korveta Ternopil, na jejíž palubu vtrhlo "15 či 20 ozbrojenců". Obsazení lodi potvrdila její posádka. "Moji loď obsadili, víc už nemohu říct," uvedl podle listu Ukrajinska pravda jeden z velitelů lodi Alexej Kirilov.

Deník připomněl středeční ultimátum proruských krymských úřadů ukrajinským vojákům na poloostrově, aby se vzdali, anebo budou napadeni. Už v noci prý Rusové házeli granáty v okolí ukrajinských plavidel.

Kromě zmíněných korvet v sevastopolském přístavu uvázla rovněž ukrajinská velitelská loď Slavutič. Zbytek flotily kotví v Oděse.

"Co je to za bojovou loď, když se ji zmocní skupinka 15-20 banditů?" pozastavil se jeden ze čtenářů deníku a zapochyboval o odhodlání námořníků bojovat. Prý kdo si mezi bojem a hanbou vybere druhou možnost, získá nádavkem i válku.

pepatiso ( 21. března 2014 16:47 )

santiksrausiku-zkus ESPUMISAN,prý to hodně pomáhá!

kkkastr ( 21. března 2014 15:33 )

To se ti hajzle surfuje když jsi za naše daně na dávkách co? Jak vysvětlíš toto příživníku?

japos22 ( 21. března 2014 14:42 )

Máš pravdu, přenechám tě tvému monologu

japos22 ( 21. března 2014 14:35 )

Komunisty neposlouchám, nemám na to čas ani náladu

japos22 ( 21. března 2014 14:34 )

Sankce USA jsou jen divadýlko pro domácí publikum - něco ušák udělat musí, nebo ho domácí opozice sežere

Zobrazit celou diskusi