Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinští neonacisté obsadili továrnu na vodku. Rusko chystá invazi na východě?

Radikální nacionalisté na západě Ukrajiny obsadili továrnu na vodku. Na východě se lidé obávají ruské invaze!
Radikální nacionalisté na západě Ukrajiny obsadili továrnu na vodku. Na východě se lidé obávají ruské invaze!  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, mb, ČTK - 
20. března 2014
13:43

Krym není jediným místem, kde to na Ukrajině vře. Na západě kvůli jeho obsazení zuří politici, padají návrhy na přejmenování ulic Kyjeva, které mají názvy po vzoru ruských "okupantů". Došlo však i na výtržnosti - to když radikálové svedli bitvu o továrnu na vodku. Na východě země je situace ještě napjatější. Spekuluje se, že po Krymu se Rusko chystá vpadnout "na obranu svých obyvatel" i tam!

Ukrajinský parlament přitom dnes schválil deklaraci o boji za osvobození Ukrajiny. "Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. Ukrajinský národ nikdy a za žádných okolností boj za osvobození Krymu od okupantů nezastaví, ať bude jakkoli těžký či dlouhý," praví se v deklaraci, která vyzývá Západ, aby neuznával Krymskou republiku a anexi Krymu. 

V Kyjevě přejmenují "ruské" ulice a náměstí?

Ztráta Krymu je pro Ukrajince bolestivá. Řada politiků zuří. Zatímco Rusové prý chystají již do dvou týdnů vydání školních map, kde již Krym bude ruský, kyjevský vůdce Strany zelených Dennis Moskal přišel s "odvetným opatřením" - navrhl přejmenovat všechny ulice a náměstí hlavního města, která odkazují na Rusko. A zrušit také partnerství Kyjeva s městy jako Moskva a Petrohrad. "Co za přátelství může být s okupantem," řekl serveru kp.ru. Sám se však stal terčem posměchu kvůli svému příjmení Moskal - odvozeném od Moskvy? "Je to ukrajinské příjmení a jsem na něj hrdý," bránil se.

Bitva o vodku

Nejen ke slovním střetům však dochází na západě Ukrajiny. Opět zařinčely i zbraně. To když nacionalisté z Pravého bloku Dmytra Jaroše obsadili továrnu na výrobu slavné vodky Nemiroff. Dav při útoku použil slzný plyn a zábleskové granáty. Ochranka byla proti přesile bezbranná, situaci se jala řešit policie. Při pohledu na rozdivočelý dav ozbrojených nacionalistů však jen přihlížela, jak demonstranti přebrali kontrolu nad továrnou... Manažer továrny Alexandr Glus doufá, že se podaří v brzké době přenést konflikt do právní roviny.

Moskva chystá intervenci na východ?

Kyjev však s nervozitou sleduje i dění na východě Ukrajiny - panují obavy, kam až Rusko zajde. Po vzoru obsazeného Krymu by se prý jeho vojáci mohli přepravit i na další místa v pohraničí. "Vidíme silné náznaky, že Rusko se připravuje k rozsáhlé vojenské intervenci proti východním a jižním oblastem Ukrajiny," řekl dnes v Ženevě stálý ukrajinský zástupce v sídle OSN Jurij Klymenko. Ruský delegát jeho obvinění odmítl.

Rusko přitom v minulých týdnech přesunulo do oblastí při hranicích s Ukrajinou vojenské posily. U hranic dlouhých kolem 2000 kilometrů Moskva pořádá několik vojenských cvičení, která prý mají prověřit bojeschopnost ruských jednotek "v neznámém cizím terénu"...

Prezident Vladimir Putin však v úterý na tiskové konferenci výslovně popřel, že by jeho země měla vůči Ukrajině agresivní úmysly. Moskva podle něj nestojí o další dělení Ukrajiny a napadnout svého západního souseda nehodlá. Na jihu a východě Ukrajiny však také žije silná ruskojazyčná menšina, stejně jako na Krymu.

japos22 ( 21. března 2014 14:16 )

Sobotka má problém, že není skutečná osobnost, vždy bude jen někomu přicmrndávat - ovšem tentokrát mne zklamal i Zeman, je až nepochopitelně prounijní - anebo chápe, jak mlýny melou, a je jen cynický

itartas ( 21. března 2014 07:08 )

AŤ je to tam jak chce, Ukrajinci si to musí sami vyřídit mezi sebou. Nejsem si ovšem jistá jestli opravdu celá Ukrajina to jest zhruba 50 mil. lidí chce opravdu jednoznačně do EU anebo jestli jsou opravdu všichni tak radikálně proti Rusku. Nejsem si jistá, že by všichni Ukrajinci chtěli tak náhle zpřetrhat vazby a hned se přeorientovat na západ. Nevěřím tomu.Není to jednoduché. Ty co se derou v Kyjevě k moci chápu, ti s chopili příležitosti se mít dobře ve vládnoucích kruzích. Ale co těch zbylých X milionů lidí? Zajímalo by mne jestli tam mají úřady práce

itartas ( 21. března 2014 07:01 )

itartas ( 21. března 2014 07:00 )

banderas..každý musí používat svou hlavu především a nebýt líný si něco najít a přečíst nebo já nevím co by měl dělat. Ale slůvko nevím nebo neumím přenechávám do slovní zásoby malým dětem nikoliv dospělému obyvatelstvu. Nevím, přečtu si a vím...neumím, naučím se a budu umět!

_banderas ( 20. března 2014 23:55 )

itartas, český národ je zmanipulovaný, nezná pravdu, media lžou, politici lžou, jak mají znát pravdu?

Zobrazit celou diskusi