Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolená na Krymu jak za trest: Gottwald nevycházel z pokoje, Husák musel do chomoutu

Autor: yt - 
16. března 2014
06:00

V dobách komunismu platil Krym za Mekku rekreace pohlavárů z celého východního bloku, Československo nevyjímaje. Prakticky všichni od Gottwalda po Husáka tady trávili dovolenou. Nedá se však říci, že by na Krym jezdili kdovíjak rádi. Se Stalinem a Brežněvem v zádech museli být stále na pozoru a ještě se zpovídat ze svých hříchů. U moře se navíc řešily zcela zásadní otázky, jako třeba třetí světová válka.

Svou dovolenou si v srpnu 1948, půl roku po únorovém převratu, přijel na Krym užít první „dělnický prezident“ Klement Gottwald s manželkou Martou. Svůj pobyt u Černého moře si ovšem nevychutnal, protože během té doby musel třikrát ke Stalinovi na kobereček. Ten k němu přistupoval jako šéf ke svému podřízenému a podroboval jej nekompromisní kritice. Zejména mu vyčítal, že při únorovém puči čeští komunisté nevyužili nabízené vojenské pomoci, a zbytečně tak riskovali.

Generalissimus dal Gottwaldovi tvrdě najevo, že třetí světová válka je na spadnutí, a ať tedy tomu hledí podřídit ekonomiku země, zvláště zbrojní výrobu. S výjimkou Bulharska bylo tehdy Československo jedinou zemí, kde nebyla umístěna sovětská vojska.

Gottwaldova sekretářka Ludmila Kőhlerová v roce 1956 vzpomínala: „Na tomto zájezdu byla strašně napjatá nálada. Bydleli jsme v paláci Voronceva, Stalin byl blízko – směrem k Jaltě, nevzpomínám si na jméno. Gottwald byl u něho asi třikrát, vždycky ho provázela Marta. Přicházeli velmi pozdě domů a pak jsme koncipovali telegramy do Prahy. Šlo tehdy o pomoc dodávkami obilí.“

Stalin s Gottwaldem. Ti dva se spolu sešli po únoru 1948 jen dvakrát. Stalin s Gottwaldem. Ti dva se spolu sešli po únoru 1948 jen dvakrát. | Archiv Blesku

Gottwald byl podle Köhlerové během pobytu na Krymu popudlivý, zavíral se na pokoji, nevycházel ven, s nikým nemluvil. Tou dobou už také začal ztrácet kontrolu nad alkoholem. Pil hlavně ze strachu, věděl, čeho je Stalin schopen a že prakticky rozhoduje i o životech komunistických pohlavárů za hranicemi Sovětského svazu.

„Z Krymu jsme odjížděli s Chruščovem v jeho salonním voze do Kyjeva. Od Gottwalda vím, že se Chruščov snažil s ním mluvit o Stalinovi, ale Gottwald se vyhýbal, obklopoval se stále námi všemi, aby nezůstal s Chruščovem sám. Gottwald říkal, že se přece nebude mezi ně plést, to že jsou jejich věci, a naznačoval, jako by v tom cítil ukrajinský nacionalismus. Chruščov byl zřejmě rozladěn. Mám dojem, že Gottwald se vyhýbal jakékoliv důvěrné politické rozmluvě. Měl neustále Martu vedle sebe,“ uvedla dále Köhlerová.

Z obav, aby se nedostal se Stalinem do konfliktu, pramenila Gottwaldova nechuť k cestám do Sovětského svazu. Za celou dobu svého prezidentského úřadování se Gottwald se Stalinem setkal všehovšudy dvakrát. Jako oficiální důvod Gottwald uváděl, že má od doktorů zakázáno cestovat letadlem.

Husákovy zásnuby na Krymu

Rok co rok vyrážel na Krym také poslední Gottwaldův nástupce Gustáv Husák. Na letadlo nasedal každý rok ve stejnou dobu – v druhé polovině července a v černomořském letovisku strávil čtrnáct dní. Podle publikací Přehled o činnosti soudruha Gustáva Husáka se zde setkával s generálním tajemníkem ÚV KSSS Leonidem Iljičem Brežněvem, s nímž se při každém setkání musel vášnivě líbat.

Husákova líbačka s Brežněvem. Husákova líbačka s Brežněvem. | Archiv Blesku

„Rekreační vládní vila byla na břehu Černého moře, na úpatí Kavkazu, v parkovém areálu, ve kterém byly aleje palem, oleandrů a vavřínů, vzduch byl provoněn eukalyptovými stromy," popisuje prezidentskou rezidenci na Krymu dcera Ludvíka Svobody Zoe Svobodová-Klusáková v knize O tom, co bylo, a pokračuje:V parkovém areálu bylo těch rekreačních vil několik… od jedné vily k druhé nebylo vidět, byly od sebe dosti vzdálené a ukryté mezi stromy a keři."

Na dovolených Husáka doprovázela jeho družka, novinářka Viera Millerová, s níž se slovenský komunista sice znal již od roku 1961, ale odmítal si ji vzít, byť ona se kvůli němu dokonce i rozvedla. Až když do se do celé záležitosti vložil Brežněv, jehož Viera na Krymu okouzlila, Husák kapituloval a oženil se. Sovětské vůdce bylo radno poslouchat.

 

kkkastr ( 17. března 2014 18:08 )

kkkastr ( 17. března 2014 18:07 )

kkkastr ( 16. března 2014 18:56 )

Umíš i jiná slova? Již jsem ti psal že propagaci buzen podporuje jen západ.

kkkastr ( 16. března 2014 15:10 )

Děkuji bohu a Rusákům co přijeli v 68, za to že jsem prožil krásné a bezstarostné mládí a tady ten bordel věčně opilých tzv, disidentů a rozkrádačů nastal o něco později.

ronyz ( 16. března 2014 15:07 )

surfik je vtipálek co nikdy nic neměl ani nic mít nikdy nebude

Zobrazit celou diskusi