Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruské síly se prý chtěly u Krymu dostat na území Ukrajiny!

Ruští vojáci údajně chtěli překročit hranice s Ukrajinou.
Ruští vojáci údajně chtěli překročit hranice s Ukrajinou.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
15. března 2014
16:24

Ukrajinská armáda dnes zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo obrany, podle něhož byla do akce nasazena letadla a výsadkáři.

"Jednotky ukrajinských ozbrojených sil dnes... odrazily pokus příslušníků ozbrojených sil Ruské federace vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti," uvedlo ministerstvo v prohlášení. "To bylo okamžitě zmařeno," dodalo.

Ministerstvo upřesnilo, že armáda do akce nasadila letecké a pozemní síly a paradesantní prapor. Zmíněné území, kam chtěli Rusové údajně proniknout, je dlouhý úzký pruh přiléhající z východu ke Krymu, který nyní ovládají ruské ozbrojené síly.

Napětí v rusko-ukrajinských vztazích se údajně už projevilo i na podněsterském úseku ukrajinsko-moldavských hranic. Podle agentury RIA Novosti tam ukrajinští pohraničníci odmítají povolit průjezd mužům s ruským pasem a nepropouštějí ani nákladní vozy a vlaky vezoucí zásoby určené ruským vojákům rozmístěným v Podněstří.

Postsovětské Moldavsko z větší části před druhou světovou válkou patřilo do tehdejšího rumunského království. Výjimku tvoří ruskojazyčné Podněstří, které na vyhlášení nezávislosti Moldavska po rozpadu Sovětského svazu zareagovalo vyhlášením - nikým neuznané - vlastní nezávislosti a od té doby se do svazku s Moldavany odmítá vrátit. Jejich "nezávislost" střeží "ruské mírové síly".