Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jaderné nebezpečí: Pokud vypukne válka na Ukrajině, zemřou 2 miliardy lidí!

10. března 2014
20:04

S rostoucím napětím na Ukrajině se západní mocnosti stále více obávají možných následků. Případné použítí jaderných zbraní by totiž mohlo mít na svědomí až 2 miliardy lidských životů!

Dnes již nejsou aktuální scénáře z období studené války, ve kterých byl výsledek při použití zbraní hromadného ničení fatální pro obě strany konfliktu a vedlo k jejich naprostému vyhlazení. Přesto reálné počítačové simulace předvídají při použití jaderných zbraní globální katastrofu!

Podle výzkumu deníku Earth’s Future, na který upozornil Forbes, by i "lokální" konflikt měl katastrofické následky pro celou populaci naší planety. Například výměna sto padesáti hlavic o síle 15 kilotun mezi Pákistánem a Indií by zapříčinila tak obrovské ohnivé bouře, že by popel vystoupaly až k hranici zemské atmosféry. (Atomová bomba "Little boy", která byla svržena na Hirošimu, byla stejné hmotnosti.)

Přibližně 5 teragramů tohoto popela by pak blokovalo a pohlcovalo sluneční záření, což by mělo za následek zničení velké části ochranné ozonové vrstvy. Ultrafialové záření dopadající na Zemi by bylo přibližně o 80 procent silnější a zničilo by drtivou většinu všech ekosystémů. Zemědělská úroda by byla tak malá, že by došlo ke globálnímu hladomoru.

Nedostatek slunečního záření, které by bylo blokováno popelem v atmosféře, by ochladil povrchovou teplotu Země o přibližně 1,5 stupně. Tato hodnota by byla nejnižší za posledních 1 000 let. Celkové globální srážky by se díky poletujícímu popelu a prachu natolik snížily, že by se ničivé požáry vyskytovaly i v tak nepravděpodobných lokacích, jako je například amazonský prales.

Díky poklesu teploty by se výrazně zvětšila ledová plocha na obou pólech. Led by odrážel sluneční záření zpět do vesmíru, což by vedlo k dalšímu globálnímu ochlazování. Po několika letech od incidentu by se ledová plocha v oblasti severního pólu rozšířila o přibližně 25 procent, na jižním pólu by se pak téměř zdvojnásobila.

Tým výzkumníků vyzkoušel několik modelových situací na superpočítači NASA. Výsledek je velmi znepokojující. Takto velký termonukleární konflikt by zanechal planetu Zemi pro lidský druh v podstatě neobyvatelnou.

 

 

prvosienka ( 6. září 2014 05:22 )

ešte nám bude horuco... ale Putin by neriskoval smrť tolkych ludí...ale ani Obama,či Europa...

gogo ( 4. září 2014 18:21 )

Krutě se chlapče mýlíš. Rusko v celé své historii nikdy žádnou válku nerozpoutalo. Chtělo by to znát alespoň trochu dějiny..

gogo ( 4. září 2014 18:20 )

Mám pocit, že je nejvyšší čas, aby si Obama a generálové a politici NATO přečetli jeden z nejznámějších románů spisovatele Raye Bradburyho " 451 stupňů Fahrenheita", kde popisuje antiutopickou vizi budoucnosti, ve které vítězí povrchní kultura masových médií nad přemýšlivou společností. Ač kniha je již téměř 50 let stará, spisovatel téměř se zázračnou jasnozřivostí v ní předpověděl mnoho negací společnosti, které se vyplnily a dnes vyplňují. Osud Země v ní končí apokalypsou..

e.44 ( 15. srpna 2014 01:31 )

nautilus ( 14. března 2014 17:07 )

Planetu Země ohrožuje a ohrožoval vždy ruský imperialismus. 2. světovou válku rozpoutal Hitler ve spolupráci se Stalinem. Nastávající 3. světovou válku, a to zřejmě jadernou rozpoutá opět imperialistické Rusko vedené psychopatem Putinem. Zaorálek, Sobotka a jemu podobní situaci nechápou a oblbují občany Česka. Bolševická lůza bude hloupě vinit NATO v čele s USA, které 50 let udržovalo světový mír. Kdo započal současnou krizi? Podle Klause to je opět NATO, Putin se prý chová racionálně. Je to podobné jako v případě napadení Gruzie. Stejně jako svět ustupoval Hitlerovi, dnes ustupuje Putinovi a tomu narůstá sebevědomí.

Zobrazit celou diskusi