Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové prý budují minové pole na Krymu! Zaminovali i přehradu

Autor: ČTK, simao - 
9. března 2014
10:03

Ruská vojska podle Ukrajinců nejen zahájil blokádu Krymu, ale roztahují se! Pronikla prý do obce Čonhar, která leží na jedné z přístupových cest ke Krymu. A začala zřizovat minová pole. Rusům už se údajně podařilo zaminovat i přehradu v ukrajinském Rjumšyne. Co tohle všechno znamená? Válečné přípravy?

Ukrajinský tisk dnes oznámil, že ruská vojska pronikla do ukrajinské obce Čonhar v těsném sousedství Krymu a vytvářejí tam minová pole. Obec leží na jedné ze dvou hlavních přístupových silnic na Krym a administrativně je součástí sousední Chersonské oblasti.

Roztahují tedy Rusové pole své působnosti? Podle zpravodajského portálu Ukranews se v Čonharu pohybují opět neoznačení ozbrojenci, kteří v okolí vykopávají jámy pro umístění hraničních sloupů. Skupiny mužů v plné polní rovněž pronikly na Arbatskou kosu, úzký pás země vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k ukrajinské pevnině.

Rusové si ohrazují teritorium?

Ruská armáda tak podle všeho rozšiřuje blokádu obou hlavních severních přístupů na Krym. Ruští vojáci však měli zaminovat i přehradu u severokrymské obce Rjumšyne. A raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 19:00 středoevropského času - pokud se vojáci nevzdají, "domobrana" zahájí útok.

Na Krymu tak opět houstne atmosféra. Vladimir Putin sice tvrdil, že domobrana nepodléhá ruskému vedení, jenže neoznačení vojáci disponují všemožnou armádní technikou, včetně min. Bylo by s podivem, kdyby tohle všechno skutečně nebyla práce ruských profesionálů...

Do Simferopolu, správního střediska Krymu, pak v noci na dnešek údajně dorazila další kolona ruské vojenské techniky, napsala Ukrajinska pravda. Asi 90 nákladních automobilů plných vojáků mlo přijet z armádní střelnice na východokrymském mysu Čauda, kterou Rusové kontrolují.

V koloně aut jsou cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní. Nákladní auta jsou neoznačená, doprovodné vozy jsou ale podle ukrajinských médií označeny číslicí 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu. Vozy ruských parašutistů jsou označeny kódem 95 příslušným pro Čečensko.

Rusové přitom byli na Krymu ještě před blokádou poloostrova. Pronajímali si zde od Ukrajiny vojenskou základnu v Sevastopolu, kde kotví černomořská flotila.

Sestřelené letadlo ukrajinských pohraničníků

Také ukrajinská armáda však organizuje přesuny svých jednotek, upozornila agentura Interfax-Ukrajina - a to prý v rámci přípravy na "velké vojenské cvičení". Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany. Kolony vojenských vozidel na silnicích hlásí ukrajinská média například ze Žytomyru nebo Lvova na západě země.

Během přesunů vojsk však došlo i k incidentu. Ozbrojenci (ruští?) začali střílet na neozbrojené letadlo ukrajinské pohraniční stráže! To skončilo v plamenech, tříčlennná posádka pozorovací mise však naštěstí vyvázla bez zranění. Ke střelbě přitom došlo nad ukrajinskou hranicí s autonomním Krymem.

aramhess ( 11. března 2014 17:17 )

Hele,milej Pluto,amerika tě čeká s otevřenou náručí,no jak zjistí,že máš vítr v kapsách tak tě pošlou šupem do análstánu!co ty na to pruhovanej kačírku?

dankabiela ( 11. března 2014 04:14 )

Pane, to mi je novinka. Ak niekto nestojí o vstup UA do EÚ, nepripravuje s druhou stranou Asociačnú dohodu. Podľa vašej logiky UA pritlačila EÚ k príprave Dohody a Nemecko a Francuzsko sa napriek svojmu nesúhlasu musia prizerať ako Brusel pripravuje s rozsypanou krajinou plány na budúcu spoluprácu v rámci zoskupenia, v ktorom majú rozhodujúce slovo.

aramhess ( 10. března 2014 18:51 )

vypadá to,že tě rodiče neustále krmili pohádkami s mickimausem,nebo co je horší,se stále díváš na kačera donalda s mckvakem.Soudě dle tvých příspěvku,na tu druhou možnost.Možná jěště taháš takovou tu zelenomodrou kačku na pružinke.Jeden nikdy neví...

pepatiso ( 10. března 2014 12:40 )

já už zaznamenal ruskou přítomnost u svého domu-tajuplní neoznačení zdvořilci s podezřelýma pejskama na provázku kladou smrduté miny,už jsem na jednu šlápl a musím říct,že zasmrděla jednoznačně rusky.Včera večer kolem jedenácté hodiny večerní při návratu ze šenku jsem za malým keřem uslyšel konverzaci v čisté ruštině,vzápětí jsu zistil zvraceče,kterej se přiznal,že studoval ruštinu až do do své páté třídy-já mu to nevěřil!Z toho všeho jsem usoudil,že rusáci jsou prostě všude.S uděsem jsem zjistil,že po pradědovi jsem taky rusák!Jěště,že tady máme pár amerických občanů ve vládě takže se nemám čeho bát!I tak strachy bez sebe spím s nataženou gumipuškou pod polštářem,hromadím zásoby prošlých těstovin,chystám se zprivatizovat pár sousedovic slepic-na vejce-a čtu články o přežití a sleduju čt24,kterým bezvýhradně věřím!Dobře mi tak ***ovi!

pintin ( 10. března 2014 11:43 )

Ty neurazej. Pro cizince je těžké naučit se český .O psaní ani nemluvim. Ale když sledují tvé názory, mám pocit, ze magor jsi ty!

Zobrazit celou diskusi